Image

Hyresgäst fick 200 000 kronor - för att flytta

JURIDIK Att sälja ett hyreskontrakt är vanligtvis förbjudet. Men det finns undantag, som i ett fall som varit uppe i kammarrätten i Stockholm, då hyresvärden har betalat en hyresgäst 200 000 kronor för att få denne att flytta frivilligt.
Publicerad den 11 Augusti 2008

Det är straffbart att uppsåtligen ställa villkor för ersättning för upplåtelse av bostadslägenhet eller för överlåtelse av hyresrätten till en lägenhet, skriver Dagens Juridik.

Om detta har skett ska det hela förklaras ogiltigt och pengarna ska betalas tillbaka.

Syftet är att motverka försäljning av svartkontrakt. Men i det här fallet menar kammarrätten i Stockholm att hyresgästen varken har upplåtit eller mot vederlag upplåtit sin hyresrätt till en annan hyresgäst.

Kammarrätten har också funnit att en hyresrätt till en bostadslägenhet inte är en tillgång i inkomstskattelagens mening, och därför är de 200 000 kronorna inte skattepliktiga.

Hyresgästföreningen är kritisk mot domen.
- Skattefrågan är inte det allvarliga. Men det här läggs till allt annat som görs för att bli av med hyresgäster, exempelvis vid omvandling av hyresrätter till bostadsrätter. Och staten subventionerar affärerna genom att avstå från skatt, säger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman till tidningen Hem & Hyra.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige