Image

Hyresförhandlingarna i Karlskrona har brutit samman

Juridik Hyresförhandlingarna i Karlskrona har brutit samman. Parterna Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen har förhandlat sedan i somras utan att komma överens. På torsdagen tog Fastighetsägarna Syd beslutet att stranda förhandlingarna.
Publicerad den 11 November 2016
Susanne Rikardsson. Bild: Fastighetsägarna Syd
Susanne Rikardsson.

Fastighetsägarna Syd påkallade förhandlingarna om 2017 års hyreshöjning den 31 juli i år. Sedan dess har parterna träffats vid sex förhandlingstillfällen utan att nå en överenskommelse. Fastighetsägarna Syd, som förhandlar för 4 700 lägenheter i Karlskrona, ville enligt sitt slutbud höja hyrorna upp till 1,04 procent. Motbudet från Hyresgästföreningen låg på 0,5 procent. En alldeles för låg nivå enligt Fastighetsägarna Syd som under torsdagen valde att stranda förhandlingarna.

– Vår ambition har hela tiden varit att komma överens. Vi påkallade årets hyresförhandlingar tidigt i år för att kunna göra upp i rimlig tid på realistiska nivåer som ligger i paritet med den ekonomiska utvecklingen. Vårt slutbud till Hyresgästföreningen motsvarade i snitt 42 kr i månaden. Med Hyresgästföreningen motbud på 0,5 procent kan inte våra medlemmar bibehålla nuvarande standard, service och underhåll. Därför valde vi att stranda, säger Susanne Rikardsson, vd, Fastighetsägarna Syd.

De närmaste dagarna informeras berörda hyresgäster. Under december kommer hyresgästerna att få besked om hur förhandlingarna kommer att gå till istället. Vid en strandning finns två alternativ, antingen blir det en direkt förhandling med hyresgästerna eller så får Hyresnämnden besluta om hyrorna.

– Strandningen är en konsekvens av en lagstiftning som ger Hyresgästföreningen en monopolliknande ställning. Den ger dem makten att bestämma nivån för hyresutvecklingen i landet och gör att de inte har något att förlora på att inte komma överens i förhandlingarna. Detta är mycket oroande för hyresrättens framtid, säger Susanne Rikardsson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige