Image

Huspriser ökar – men i Stockholm står det still

Bostäder För landet i genomsnitt har småhuspriserna ökat med tre procent. Allra störst har prisutvecklingen varit i Västernorrlands och Dalarnas län. Däremot har priserna stått still i Stockholm, Blekinge och Västerbotten. Det visar färska kvartalssiffror från Lantmäteriet.
Publicerad den 11 Oktober 2016

Den stora efterfrågan på småhus har förstärkts under årets tredje kvartal och håller en förhållandevis jämn nivå runtom i landet. Dock har priserna mattats av i Stockholm för första gången på länge.

– Någon dämpande effekt av amorteringskravet som infördes den första juni har ännu inte verkat på bred front. Däremot är Stockholms läns oförändrade prisutveckling en indikation på att amorteringskravet kan ha gett effekt på marknader med de högsta prisnivåerna, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

Av Lantmäteriets sammanställning framgår att samtliga län har haft en positiv prisutveckling på småhus under årets tredje kvartal. Västernorrland toppar listan med en prisutveckling på sex procent, tätt följt av Dalarna som haft en prisutveckling på sju procent.

Även Gävleborg och Kalmar har haft en stark prisutveckling på sex procent vardera. I Blekinge, Stockholm och Västerbotten har prisutvecklingen stått still under årets tredje kvartal.

Jämfört med tredje kvartalet 2015 har prisutvecklingen ökat kraftigt i hela landet, med ett genomsnitt på tio procent. Störst prisutveckling står Gotland och Jämtlands län för med en prisutveckling på 13 procent vardera.

Även Gävleborg, Dalarna, Stockholm, Västmanland och Örebros län redovisar en stark prisutveckling med tolv procents prisökning.

Svagast prisutveckling under årets tredje kvartal jämfört med samma period 2015 har skett i Västerbottens län som haft en prisutveckling på sex procent.

Lantmäteriet har listat prisutvecklingen län för län på sin hemsida.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige