Image
Riksbyggen satsar på hyrköp i Drottninghög i Helsingborg.
Riksbyggen satsar på hyrköp i Drottninghög i Helsingborg. Bild: Riksbyggen

Hundratal intresserade av fyra hyrköpslägenheter

Bolag Samtliga hyrköpslägenheter i Riksbyggens Brf Körsbärslunden i Helsingborg är uthyrda och alla bostadsrätter utom sex stycken är sålda. Hyrköp av bostadsrätt vänder sig till unga vuxna upp till 35 år. Riksbyggen bygger totalt 149 bostäder i samma projekt med upplåtelseformerna bostadsrätt, hyrköp av bostadsrätt och hyresrätt.
Publicerad den 18 Augusti 2020

– Drottninghög är ett bostadsområde som dominerats av hyresrätter och det är fantastiskt roligt att Riksbyggen kunnat tillföra två nya upplåtelseformer i området. Särskilt roligt är det stora intresset för hyrköp av bostadsrätt som är ett sätt för Riksbyggen att underlätta inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna, säger Theodor Alexandris, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad.

Riksbyggen introducerade för första gången Hyrköp i Brf Brandstationen i Järfälla som en möjlig dellösning på problematiken för unga vuxna på bostadsmarknaden. Intresset har varit stort och modellen har visat sig fungera i praktiken. I Brf Körsbärslunden är det nu klart att fyra av föreningens 38 lägenheter kommer att "hyrköpas". Ett hundratal personer anmälde intresse för de fyra hyrköps-lägenheterna. Resterande bostadsrätter säljs på vanligt sätt.

– Intresset för bostadsrätterna har varit mycket stort och samtliga utom sex stycken är redan sålda. Inflyttningen i Brf Körsbärslunden är planerad till första halvåret 2021 och redan nu har köparna kunnat tjuvkika på sina nya bostäder, Kristin van der Reep, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad.

Hyresrätterna kommer börja hyras ut hösten 2020 med en beräknad start för inflyttning under vintern/våren 2021.

Hyrköps-modellen i korthet:
• Den boende får hyra lägenheten med option att köpa den som bostadsrätt inom fem år. Om hyrköparen inte köper sin bostadsrätt får personen bo kvar som hyresgäst.
• Vänder sig till unga vuxna upp till 35 år.
• Hyran ska motsvara nyproduktionshyra på aktuell ort.
• Överlåtelsepriset från Riksbyggen till den boende motsvarar ursprunglig insats, med en årlig uppräkning motsvarande konsumentprisindex.
• Hyrköp kommer i första hand att erbjudas medlemmar i Riksbyggen Förtur, därefter andra intressenter.
• Max tio procent av lägenheterna i en bostadsrättsförening kommer att erbjudas med Hyrköp. Brf Körsbärslunden blir det tredje projektet där Riksbyggen inför hyrköp.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige