Image

HSB vidtar åtgärder för ökad integration

Bolag HSB ska medverka till omkring 250 praktik- och ingångsjobb inom alla våra yrkesområden och kommer på försök att införa sociala klausuler i entreprenadupphandlingar för att fler människor med byggerfarenhet från sina hemländer ska komma i arbete. HSB antar även ett nytt mångfaldsmål där personalstyrkan på sikt ska motsvara befolkningssammansättningen.
Publicerad den 4 Januari 2016
Anders Lago. Bild: HSB
Anders Lago.

– Människors engagemang har varit enastående i Sverige den senaste tiden. Under parollen ingen kan göra allt men alla kan göra något, har bidragen strömmat in för att hjälpa människor på flykt. Men efter de akuta insatserna för att ge asylsökande tak över huvudet, är det nu hög tid att näringsliv och det offentliga gör mer för att klara utmaningarna med jobb och integration. Alla kan göra mer, säger Anders Lago, förbundsordförande i HSB.

Nordea bedömer nu att det behöver byggas omkring 100 000 bostäder per år för att klara behovet hos framför allt unga, unga familjer och nyanlända. HSB byggstartar i år cirka 2 300 bostäder. Det innebär att HSB är en av de största byggherrarna.

– Vi är självklart beredda att medverka till att bygga fler bostäder för att klara behoven för bland annat ungdomar, unga familjer och nyanlända. Vi startar därför i år satsningen HSB 100 för att få fram fler bostäder till vettiga priser. Det ger fler bostäder som dessutom är anpassade till nya målgrupper, säger Anders Lago.

De nya kraven på dubblerat bostadsbyggande ställer stora krav på regeringens politik.

– Om regeringen vill slippa statliga fattighus är det angeläget att de snarast tillsätter en social bostadskommission som får i uppdrag att föreslå såväl kortsiktiga som långsiktiga åtgärder. För att nå en välfungerande bostadsmarknad behöver skatter och finansiering ses över. Även hushållens möjlighet att efterfråga bostäder måste öka genom att förbättra stödet till enskilda hushåll, exempelvis höjt bostadsbidrag och stöd till bosparande, säger Anders Lago.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige