Image

HSB-skandalen växer ytterligare

JURIDIK Skandalen kring HSB Skåne växer ytterligare. Sydsvenskans granskning visar nu att HSB:s medlemmar gick miste om minst tio miljoner kronor sedan ledningen valt att inte ta det högsta budet när HSB Skåne genomförde sin dittills största fastighetsaffär 2006.
Publicerad den 7 April 2008

I förra veckan fick styrelseordförande Larry Andow och vd Roy Hansson avgå efter Sydsvenskans avslöjanden om omfattande mygel inom HSB Skåne.

Nu avslöjar tidningen tveksamheter kring en affär för två år sedan då HSB Skåne sålde ut fastigheter.
Enligt Sydsvenskan fick inte det bolag som erbjöd det högsta priset köpa fastigheterna.

HSB Skånes dåvarande vice vd Pia Andersson ansvarade för att ta fram affärsförslaget – några månader innan hon gick över till det företag som lade det näst högsta budet, men som ändå tog hem affären: Annehem Fastigheter, ett bolag där HSB Malmös förre vd Greg Dingizian är styrelseordförande och storägare.

Annehem ska ha lagt ett tio miljoner kronor lägre bud än vad ett mellanstort skånskt fastighetsbolag hade lagt.
Enligt ägaren till fastighetsbolaget, som inte vill träda fram med namn, var man överens om priset; 280 miljoner kronor.

Men när det slutgiltiga svaret dröjde hörde det skånska bolaget av sig till HSB Skånes vd Roy Hansson för att få en förklaring.
– Han sa att bolaget redan var sålt. Att de ville ha en långsiktig ägare. Och att de ville att HSB Nordöstra Skåne skulle sköta förvaltningen, vilket vi i och för sig redan hade gått med på, säger ägaren till Sydsvenskan.

Trots att Roy Hansson förklarat att fastigheterna redan var sålda fanns buden fortfarande med när styrelsen flera dagar senare – den 21 februari – hade ärendet uppe för beslut.

– Vi blev helt enkelt bortmanipulerade. Vi bjöd ju tio miljoner mer, det måste ha varit något annat som fick dem att sälja för mindre. Det var jävligt skumt, som affärsman tar man ju det högsta budet, säger ägaren.

Långsiktighet ska ha angetts som skäl. Men så blev det inte.
Två år senare hade Annehem sålt alla fastigheter vidare. Annehems vinst från försäljningen av fastigheterna beräknas ha blivit 40 till 50 miljoner kronor, enligt bolagets styrelseordförande, Greg Dingizian.

Sydsvenskan skriver också att flera av de dåvarande styrelsemedlemmarna säger att de inte visste om att det fanns ett högre bud, utan att de trodde att Annehems bud var det högsta.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige