Image

HSB Living Lab provar hållbart koncept – höns

Bolag HSB Living Lab har blivit med hönor. Förutom ett socialt experiment är syftet med hönsen att de boende ska lära sig mer om matsvinn, och hur vi kan konsumera och kompostera mer hållbart. Hönshuset är precis som HSB Living Lab byggt av moduler. Fästena som håller ihop hönshuset är 3D-printade och är gjorda av majs- och sockerstärkelse.
Publicerad den 13 Mars 2017
”The hen board”, som bor i HSB Living Lab, tar nu över ansvaret för hönornas väl och ve. Bild: John-Daniel Isacsson
”The hen board”, som bor i HSB Living Lab, tar nu över ansvaret för hönornas väl och ve.

I snitt slänger svensken 74 kilo ätbar mat per år och person. Men frågan är hur det ser ut bland de boende i HSB Living Lab. För att få svar på det startade Kajsa Lindström på Beteendelabbet projektet ”Matsvinn”. Första steget var att inventera de boendes sopor. Med handskar, munskydd och kamera satte hon sig i soprummet och gick igenom allt de boende slängde under en vecka.

– I de bruna kompostpåsarna gav jag innehållet högsta betyg. Värre var det i de traditionella soppåsarna. Här hittade jag konservburkar, halva portioner med ätbar mat och många kilo grönsaker och frukt som definitivt hade kunnat serveras till middag istället för att slängas, säger Kajsa Lindström, projektledare Beetendelabbet.

Bland soppåsarna fann Kajsa massor av äggskal. Då kläcktes idén om att satsa på ett hönshus till HSB Living Lab. Mycket av den mat vi slänger fungerar som foder till hönsen.

– Genom att visa på kedjan från matavfall till foder, och så småningom äggleverans, hoppas vi att detta tydliggör värde för mat. En förhoppning är också att de boende ska bli engagerade och att hönsprojektet skapar gemenskap i huset, säger Kajsa Lindström.

Hönorna är nu på plats i Göteborg och HSB Living Lab. Där ska de bo i två månader och projektet kommer sedan att följas upp genom att bland annat väga avfallet i soprummen för att se effekten av hönshuset.

– Vi ser med spänning fram emot resultaten av hönsens två månader i HSB Living Lab. Ingen vill slänga mat i onödan, ändå gör vi det. Att hitta nycklarna till hur vi enkelt kan minska matsvinnet är en viktig fråga och här får vi möjlighet att testa metoden i ett levande labb, säger Emma Sarin, projektledare HSB Living Lab.

– Går allt bra hoppas vi att det modullära hönshuset ska kunna beställas av HSBs bostadsrättsföreningar. Både som en del i att minska matsvinnet, men också för att hitta möjligheter till sociala knytpunkter och gemenskap, säger Emma Sarin.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige