Image

HSB-lägenheter dyrare än väntat – köpare hoppar av

BOSTÄDER HSB:s nya lägenheter på Telefonplan i Stockholm blev 15 procent dyrare än utlovat. När de nya priserna presenterades hoppade hälften av alla tilltänkta köpare av.
Publicerad den 28 April 2008

Vissa boende på Telefonplan anklagar i Dagens Nyheter HSB för att ha gått ut med glädjepriser för att locka köpare.

- Det handlar om en ganska ordentlig felräkning, men HSB avsäger sig allt ansvar. Vi tvingas stå för deras misstag, säger Jordi Almeida till DN. Hans trea på 88 kvadratmeter steg från 2,5 till drygt 2,93 miljoner kronor.

- Man skyller på fördyrade byggkostnader, men i närheten bygger andra bolag liknande bostäder, och deras priser har inte gått upp ett dugg. Frågan är om HSB haft en glädjekalkyl för att håva in köpare och att man sedan räknar med att folk trots allt stannar kvar.

Håkan Falk på HSB Bostad berättar för tidningen att hälften av de tilltänkta köparna hoppade av på grund av fördyring och försening.

- Efter det att folk tecknat sig för en lägenhet steg kostnaderna för byggmaterial och byggarbetskraft kraftigt, mer än vi kunnat förutse. Det här är inget som vi slår oss för bröstet för. Vi ville förstås inte hamna i den här situationen, men visst kan det hända igen, säger Falk till DN.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige