Image

Höjvall stödjer tillfälliga bostäder i hemorten

Bygg Det råder bostadsbrist i Pajala – men bara så länge gruvan lever. Pajalasönerna Jan-Erik Höjvall, vd för Rikshem och Ulrik Bergmark, vd för Concent, har utarbetat ett modulkoncept för bostäder som ska kunna flyttas när de inte längre behövs i Pajala.
Publicerad den 14 Maj 2012
Jan-Erik Höjvall. Bild: Rikshem. Bild: Rikshem
Jan-Erik Höjvall. Bild: Rikshem.

- Det är viktigt att snabbt få fram bostäder så att man undviker att det byggs baracker. Det gör det mindre attraktivt för hela familjer att flytta till Pajala, säger Jan-Erik Höjvall till Dagens Industri.

Höjvall och Bergmark har, enligt tidningen, engagerat lokala entreprenörer, uppbackade av en lokal bank, att ta den finansiella risken i första etappen av miljardprojektet.
Northland Resources är i full gång med att bygga upp gruvverksamheten i Pajala. I nuläget räknar man med att gruvmalmen räcker i cirka 20 år – vilket innebär ett problem för investerarna, eftersom flerfamiljshus har en normal livslängd på 50-60 år.

- Vi har utvecklat ett modulkoncept tillsammans med Lindbäck Bygg i Piteå som garanterar att det går att montera ned husen och resa dem på annan plats. Det är viktigt eftersom Pajala inte har någon möjlighet att ge garanti på restvärdet, säger Höjvall, som agerar helt och hållet som privatperson i det här projektet.

Höjvall och Bergmark har ett koncept klart som omfattar 750 lägenheter, Investeringskostnaden ligger på cirka en miljard kronor. Den första etappen, om 150 lägenheter, ska vara klar vid kommande årsskifte, skriver Dagens Industri.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Rikshem AB på Branschguiden

Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Vi äger, förvaltar och utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i utvalda kommuner. Där erbjuder vi tryggt, trivsamt och flexibelt boende i attraktiva lägen. Rikshem ägs av Fjärde AP-fonden och AMF. Läs mer på rikshem.se

Läs mer om Rikshem AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige