Image

Historiskt hyresras i Europa

RAPPORTER Enligt Jones Lang LaSalles rapport European Office Clock för det första kvartalet i år rasar hyresnivåerna med åtta procent. Ett sådant fall har inte tidigare noterat i rapporten.
Publicerad den 7 Maj 2009

Hyresnivåerna har sjunkit på de flesta marknader, med störst nedgång i Moskva och London (-28,6 procent respektive -21,1procent). Även Madrid (-12,5 procent) och Warszawa (-10,7 procent) visade tvåsiffriga nedgångar i första kvartalet. Storstäderna i Tyskland hade hyresjusteringar på mellan -2 procent och -5 procent, vilket var den första noterade nedgången på denna marknad under den här cykeln.

Eftersom hyresgästerna i större utsträckning efterfrågar mindre kontorslokaler och använder befintligt utrymme mer effektivt har uthyrningsvolymerna minskat under hela 2008 med ytterligare nedgångar under årets första tre månader. Totalt uppgick de europeiska uthyrningsvolymerna till 1,9 miljoner kvadratmeter, en nedgång med 37 procent i kvartalet (-40 procent jämfört med motsvarande period 2008). Det motsvarar en nedgång med 31 procent jämfört med den genomsnittliga volymen de senaste fem åren. Central- och Östeuropa (CEE) har särskilt påverkats av de försämrade ekonomiska förutsättningarna och framtidsutsikterna, och uthyrningsvolymerna har minskat med -41 procent i kvartalet. I Västeuropa har betydande nedgångar noterats i Utrecht (-82 procent) och Dublin (-71 procent). Även på större marknader som London (-65 procent), Madrid (-56 procent) och Paris (-23 procent) har uthyrningsaktiviteten minskat under årets första kvartal jämfört med motsvarande period 2008.

Den svaga efterfrågan och färdigställande av nya kontorslokaler på mer än två miljoner kvadratmeter under årets första kvartal medförde att den totala vakansgraden i Europa ökade från 7,7 procent i sista kvartalet 2008 till 8,5 procent i första kvartalet 2009. Den höga utbudsnivån av färdigställda kontorslokaler i Moskva ökade den aggregerade vakansgraden i Central- och Östeuropa till 13,6 procent under årets första tre månader jämfört med 4,9 procent för ett år sedan. Vakansgraden i Europa varierar nu mellan 2,4 procent i Luxemburg och 18,5 procent i Dublin.

- Många kontorsprojekt har ställts in eller skjutits på framtiden de senaste månaderna, men den dramatiska nedgången i efterfrågan påverkar hyresnivåerna. Indikatorer visar att förutsättningarna för en bred konjunkturnedgång är här, något som kommer att påverka regionens kontorsmarknader, säger Chris Staveley, chef för Jones Lang LaSalles Cross Border team.

Kontorsmarknaden i Sverige skiljer sig inte mycket från kontorsmarknaden i övriga Europa. Uthyrningsvolymerna har minskat drastiskt jämfört med första kvartalet 2008. I Stockholm har volymen sjunkit med drygt 20 procent, i Göteborg med 54 procent och i Malmö med 30 procent. Den globala finansoron innebär att företagen avvaktar med att teckna nya hyresavtal eftersom det är svårt att avgöra hur krisen kommer att påverka den egna verksamheten och hur lokalbehovet ser ut framöver.

Kontorshyresnivåerna har också påverkats negativt med en nedgång på cirka sju procent i Stockholm CBD under första kvartalet 2009 jämfört med första kvartalet 2008. I Göteborg och Malmö syns ännu ingen hyresnedgång. Dessa marknader brukar följa Stockholms utveckling med en viss tidsförskjutning, och sannolikt ser vi en press på hyresnivåerna även i Göteborg och Malmö före utgången av 2009.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige