Image

HFAB köper tillsammans med Tornet

Transaktioner Halmstads Fastighets AB köper tillsammans med Tornet 75 procent av Lundgrens Gjuteri i centrala Halmstad.
Publicerad den 4 Januari 2011

Affären är värd 27,5 miljoner kronor och omfattar bland annat 37 900 kvadratmeter tomtmark.

Avsikten är längre fram och i den takt som Halmstad kommun önskar utveckla det befintliga industriområdet till plats för attraktiva bostäder.

Genom affären blir HFAB huvudägare med 49,6 procent medan Fastighets AB Tornet köper 25,2 procent. En lika stor del behåller den nuvarande ägaren, AB Kemisten moderbolag till Lundgrens Gjuteri AB, som har ägt fastigheten sedan 1917.

- Affären kan med tiden möjliggöra fler bostäder i Halmstad. Samarbetet mellan en privat och en kommunal fastighetsägare i kombination av en industriell aktör med djup förankring i Halmstad känns både intressant och spänstig. Nya konstellationer skapar nytt kunnande, säger vd Terje Johansson, HFAB.

- Fastighets AB Tornet bidrar gärna till att på sikt skapa fler centralt belägna bostäder i Halmstad. Området har i olika sammanhang diskuterats som lämpligt för exploatering för bostäder, och nämns bland annat i förslaget till kommande översiktsplan. Vi gläds också särskilt åt att kommande nyproduktion planeras ske tillsammans med två aktörer med mycket lång närvaro i Halmstad, säger vd Göran Wendel, Fastighets AB Tornet.

- Lundgrens Gjuteri har en lång tradition i Halmstad. Nu bygger vi vidare på den traditionen fast i annan tappning. Förhoppningen är att få vara med att forma en del av det nya Halmstad, säger Lars-Magnus Lundgren, vd i företagsgruppen AB Kemisten.

För HFAB:s vidkommande kräver en bolagsaffär att kommunfullmäktiges tillfrågas. Om kommunfullmäktige ej godkänner affären kommer HFAB istället att ha ett direktägande i fastigheten samt också förvärva Fastighet AB Tornets tilltänkta andel. Affären är även i vissa andra delar villkorad, dessa villkor förväntas uppfyllas under januari månad.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Lediga Fastighetsjobb

Senast från Fastighetssverige Plus

Därför tankade insidern aktier i Diös

Bolag Styrelseledamoten Ragnhild Backman har fyllt på med fler aktier i Diös. Fastighetssverige når henne på telefon när hon befinner sig på Åre Business Forum. Här är bakgrunden till investeringsbeslutet och därför är Diös ett bättre val än de andra fastighetsföretagen: "Finns mycket spännande".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY