Image

Hemfosa miljardköper i Halmstad och Karlskrona

Transaktioner Hemfosa har tecknat avtal om förvärv av en fastighetsportfölj med tio fastigheter i Halmstad till ett underliggande fastighetsvärde om 1 066 miljoner kronor. Dessutom köper man 19 fastigheter i Karlskrona för 750 miljoner kronor.
Publicerad den 12 Juni 2017
Stina Lindh Hök. Bild: Hemfosa
Stina Lindh Hök.

Säljare i Halmstad är Fem Hjärtan Holding. Fastigheterna omfattar totalt med totalt cirka 57 800 kvadratmeter och ligger i centrala Halmstad. Merparten är kontorsfastigheter med samhällshyresgäster och 66 procent av de totala hyresintäkterna i portföljen kommer från offentliga hyresgäster. De tre största hyresgästerna är Halmstad kommun, Skatteverket och Länsstyrelsen i Halmstad som tillsammans står för 38 procent av hyresintäkterna.

Det totala fastighetsvärdet uppgår till 1 066 miljoner kronor. Genomsnittlig återstående avtalslängd är två år och uthyrningsgraden uppgår till cirka 90 procent. Fastigheterna beräknas tillträdas den 1 september 2017.

– Vi är glada att Hemfosa nu kan genomföra ytterligare ett större portföljförvärv med stor andel samhällsfastigheter i Sverige. Det här är fastigheter med riktigt bra lägen i Halmstad, en ort som växer och utvecklas och där vi gärna vill bli större. Vi ser goda möjligheter att utveckla fastigheterna genom ökad uthyrning till fler offentliga verksamheter och fastigheterna omfattar även en del mark som kan bli aktuell för nybyggnadsprojekt. Sammantaget en perfekt affär för Hemfosa, säger Stina Lindh Hök, transaktionschef på Hemfosa. 

Pangea Property Partners har varit rådgivare åt Fem Hjärtan Holding i transaktionen.

I Karlskrona har Hemfosa tecknat avtal om förvärv av Galliaden Holding med 19 fastigheter till ett underliggande fastighetsvärde om 750 miljoner kronor.

Fastigheterna omfattar totalt cirka 62 300 kvadratmeter, 17 av fastigheterna är belägna i centrala Karlskrona, merparten är kontor med samhällshyresgäster med Polismyndigheten, Boverket och Kustbevakningen som största hyresgäster. Ett hotell ingår i portföljen samt sju markfastigheter. Säljare är Nordlys. De årliga hyresintäkterna uppgår till cirka 71 miljoner kronor varav cirka 72 procent kommer från offentliga hyresgäster.

Som en del av förvärvet övertar Hemfosa ett obligationslån om 473 miljoner kronor med löptid till 1 april 2018 och en fast ränta om 5,75 procent. Med en räntekompensation från säljaren blir räntan 3,6 procent fram till refinansieringen i april 2018.

Genomsnittlig avtalslängd är 2,6 år och uthyrningsgraden uppgår till 90 procent. De fem största hyresgästerna står för 50 procent av det totala hyresvärdet. Fastigheterna väntas tillträdas den 30 juni 2017.

– Vi är mycket glada över att förvärva en fin fastighetsportfölj i den växande orten Karlskrona och ser fram emot ett givande samarbete med både hyresgäster och omgivande samhälle. Hemfosa har redan egen förvaltningspersonal på orten och bedömer att det därmed finns goda möjligheter både att förädla befintliga fastigheter och skapa effektivare drift, säger Stina Lindh Hök.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige