Image
Anna Alsborger.
Anna Alsborger. Bild: Hemfosa

Hemfosa köper i Finland och Sverige för 650 miljoner

Transaktioner Hemfosa har förvärvat elva moderna vårdfastigheter i Finland och två fastigheter i Sverige till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 650 miljoner kronor. Förvärvet av vårdfastigheter innebär att Hemfosas erbjudande inom samhällsfastigheter i Finland nu är komplett, helt i linje med bolagets strategiska satsning på den finska marknaden.
Publicerad den 6 December 2019

De elva vårdfastigheterna är belägna i finska tillväxtregioner såsom Helsingfors, Åbo, Tammerfors och Uleåborg. Hyresgästen driver äldre- och gruppboenden samt vårdverksamhet i lokalerna. Uthyrningsbar yta uppgår till cirka 20 900 kvm, och majoriteten av byggnaderna är uppförda 2018-2019. Fastigheterna är fullt uthyrda och återstående avtalslängd är drygt 11 år. Årliga hyresintäkter uppgår till knappt 3 MEUR, motsvarande cirka 30 miljoner kronor. Fastigheterna tillträddes den 5 december 2019.

Hemfosa har förvärvat två fastigheter i Borås. Borås Kommun är hyresgäst med kontorsverksamhet och skola. Den ena fastigheten kommer att hyresgästanpassas genom en större renovering där mer uthyrningsbar yta också kommer att skapas. Total uthyrningsbar yta uppgår till drygt 8 000 kvm. Årliga hyresintäkter uppgår till 11 miljoner kronor, uthyrningsgraden uppgår till 92 procent och återstående avtalslängd är 8,8 år. Fastigheterna tillträds under det första kvartalet 2020.
– Vi är glada att kunna förvärva dessa moderna vårdfastigheter som kompletterar vårt övriga finska bestånd väl. Förvärvet innebär ett viktigt steg in i segmentet för äldreboenden i Finland där efterfrågan, liksom i övriga Norden, ökar med en växande andel äldre i befolkningen. Det ger också Hemfosa möjlighet att stärka relationen med statliga och kommunala aktörer inom området. Vi är också mycket nöjda över att förvärva två fastigheter för kontorsverksamhet och skola i Borås och därmed stärka Hemfosas närvaro på orten, kommenterar Anna Alsborger, transaktionschef på Hemfosa.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige