Image
Fredrik Törnqvist och Patrik Hall.
Fredrik Törnqvist och Patrik Hall. Bild: Fotograf Crelle

Heimstaden köper drygt 1 000 lägenheter

Transaktioner Heimstaden köper 1 088 lägenheter och byggrätter för 375 lägenheter av kommunala Stångåstaden i Linköping.
Publicerad den 26 Juni 2017
Heimstaden köper för nästan en miljard kronor av Stångåstaden. Bild: Heimstaden
Heimstaden köper för nästan en miljard kronor av Stångåstaden.

Beståndet består av fastigheter i de fyra områdena Hovetorp/Berga, Lambohov, Ryd och studentbostäder i Ryd.

Fastighetsbeståndet utgörs nästan uteslutande av bostäder med en uthyrningsbar yta om totalt 60 216 kvadratmeter och en uthyrningsgrad på cirka 99,8 procent. I förvärvet ingår även byggrätter i Vallastaden och Djurgården om totalt 27 200 kvadratmeter BTA, motsvarande cirka 375 lägenheter.

Transaktionsvärdet i affären, inklusive byggrätterna, uppgår till 987,5 miljoner kronor före avdrag latent skatt. Den genomsnittliga bostadshyran uppgår till cirka 1 100 kronor per kvadratmeter med totala hyresintäkter om totalt cirka 65 miljoner kronor.

- Vi har under en lång tid haft blickarna riktade mot Linköping som är en mycket attraktiv ort och vi är oerhört glada och tacksamma över att Heimstaden fått möjligheten att förvärva ett mycket fint och välskött bestånd från Stångåstaden. Vi ser fram emot att nu bli en aktiv part i Linköpings framtida utvecklingsarbete, att förverkliga idéer och att vara med i utvecklingen av Vallastaden och Djurgården, säger Katarina Sonnevi, transaktionsansvarig på Heimstaden.

Elias Aguirre, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och kommunalråd Linköping kommun:
- Linköping får en ny stor aktör som både kan förvalta bostäderna de förvärvat och bidra till att bygga bort bostadsbristen i Linköping.

Jan Österlind, ordförande i Stångåstaden:
- Stångåstaden bygger mycket nya bostäder och ligger på rekordnivå just nu. Det anstränger Stångåstadens ekonomi hårt. Försäljningen minskar lånen och säkerställer en stabil ekonomi. Detta möjliggör att Stångåstaden kan fortsätta hålla en hög takt i att bygga nya bostäder samtidigt som det är en hög kvalitet på kundservice och förvaltning av befintliga bostäder.

Fredrik Törnqvist, vd, Stångåstaden:
- Vi har ställt höga krav på att köparen ska vara långsiktig och ha en bra idé med sin förvaltning för att bidra till att utveckla Linköping. Det är oerhört viktigt att hyresgästerna kan känna sig trygga med att dom får en lyhörd hyresvärd med fokus på kunderna.

Tillträde är planerat till den 1 november.

FAKTA/ FASTIGHETERNA
# De hus som ingår i affären finns i Ryd, Berga (Hovetorp) och Lambohov: Mårdtorpsgatan 17-23 (udda nr). Mårdtorpsgatan 9-15 (udda nr). Mårdtorpsgatan 1-7 (udda nr. Rydsvägen 166-192 (jämna nummer). Rydsvägen 152-164 (jämna nummer). Ryds Allé 1-21 (udda nr). Hovetorpsgatan 2-50. Hovetorpsgatan 1-3 (Parkeringar). Lantmannagatan 1-103 (udda nr). Lantmannagatan 2-120 (jämna nr).

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Så kan framtidens städer utformas med hjälp av AI

Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Göteborg Byggsektorn är den minst digitaliserade sektorn i världen och befinner sig i startgroparna för en massiv transformation. På Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering berättade Spacemakers Gunilla Liedman hur data och AI kan kan förändra vårt sätt att planera, designa och konstruera framtidens städer och anta utmaningar som befolkningstillväxt och ökad urbanisering.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY