Image
Patrik Hall.
Patrik Hall. Bild: Lasse Åkerström

Heimstaden: Hisnande 300 miljarder i fastighetsvärde

Bolag Heimstadens bokslut visar att bolagets fastighetsvärde är uppe i 305,7 miljarder kronor. Beståndet omfattar 149 948 bostäder. Bolaget gjorde en vinst om 24 miljarder före skatt under 2021. Heimstaden Bostad kontrollerar nu också 15 procent av det finska fastighetsbolaget Kojamo.
Publicerad den 1 Mars 2022

I stort sett hela beståndet ingår i Heimstaden Bostad som har ett fastighetsvärde om 300.6 miljarder kronor. Här ingår 148 295 bostäder.
Heimstaden Bostad ägs av Heimstaden tillsammans med Alecta, Folksam-gruppen, Ericsson Pensionsstiftelse och Pensionsmyndigheten. Heimstaden Bostad har också ett stort JV med Allianz.

Heimstadens helårssiffror:
• 24.2 miljarder SEK i vinst före skatt.
• Fastighetsvärde om 305.7 miljarder SEK och 149 948 bostäder.
• Genomförde förvärv till ett värde av 126 miljarder SEK, inkluderat den största fastighetstransaktionen i Europa genom förvärv av 599 fastigheter från Akelius.
• Reell ekonomisk uthyrningsgrad om 97.8 procent (97.5).
• Tillväxten på hyresintäkterna i jämförbart bestånd var 2,5 procent.
• Nettobelåningsgrad (Net LTV) om 51.0 % (44.4 %) och ICR på 3.2x (2.8x).
• Heimstaden Bostad emitterade 45 miljarder SEK från befintliga och tre nya investerare.
• Heimstaden Bostad annonserade i december ett joint venture med Allianz (slutfördes i januari 2022).
• Fitch Ratings initierade bevakning med kreditbetyget ’BB+’ för Heimstaden AB och ’BBB’ för Heimstaden Bostad.

Patrik Hall, vd Heimstaden:
– 2021 var ett omvälvande och framgångsrikt år. Genom att mer än fördubbla värdet på vår portfölj, positionerade vi oss som det näst största bostadsfastighetsbolaget i Europa, drivet av förvärvet av 599 fastigheter från Akelius, som var den största fastighetsaffären i Europa.
– Efter etablering i Finland och Storbritannien har vi en skalbar operativ organisation i nio europeiska länder. Vi tillhandahåller Friendly Homes till mer än 300 000 kunder och har förbättrat kundnöjdhetsresultaten på samtliga marknader jämfört med 2020.
– Det inledande kreditbetyget ’BB+’ med stabila utsikter från Fitch Ratings, speglar positivt vår starka position som majoritetsägare och förvaltare av Heimstaden Bostad.
– Våra reviderade hållbarhetsmål ligger i linje med Parisavtalet och vi har åtagit oss att avsätta minst 6,9 miljarder SEK till insatser för att minska växthusgasutsläppen med nästan 50% fram till år 2030. I juli lanserade vi A Home for a Home tillsammans med SOS Barnbyar och har på kort tid gett stöd till mer än 20 000 barn i över 20 länder.
– Förutsättningarna för att växa verksamheten är alltjämt goda och vi kommer fortsätta att erbjuda utomordentlig service och omtänksamma boenden till våra kunder, i kombination med att leverera starka finansiella och operativa resultat.

Heimstaden kontrollerar nu också 15 procent av det finska fastighetsbolaget Kojamo. Detta enligt ett pressmeddelande på tisdagen där det framgår att Heimstaden Bostad har köpt 54 000 aktier i Kojamo, ett bolag som har särskilt fokus på hyresrätter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige