Image

HD: Nyttan går före likhetsprincipen i BRF

Juridik En bostadsrättsförening beslutade att samtliga medlemmar skulle vara med och bekosta ett bullerplank, trots att man som boende skulle ha olika stor nytta av det. Högsta Domstolen fastslår nu att om ett beslut i realiteten medför större nytta för vissa medlemmar utgör det inte ett brott mot likhetsprincipen. Avgörandet är av principiell betydelse för bostadsrättsföreningar.
Publicerad den 21 Maj 2012

– Om Högsta Domstolen skulle ha ansett att alla medlemmar måste ha lika stor nytta av ett beslut skulle bostadsrättsföreningarna handlingsförlamas. Då skulle det bli omöjligt att tillföra fastigheter nyttigheter som bullerplank, hiss eller garageplatser, säger Liselott Kristoffersson, fastighetsjurist Fastighetsägarna Stockholm och ombud i det aktuella fallet.

Enligt henne är många föreningar medvetna om likhetsprincipen, men misstolkar den. Principen förhindrar främst illojalt beteende. Och så länge det rör sig om ett beslut som ”medför en nödvändig eller rimlig nyttighet” vilket framgår av domen, är den exakta rättvisan underordnad nyttan.

– Domen tydliggör att det är kollektivets bästa som styr och ger grönt ljus för bostadsrättsföreningar att fortsätta att utveckla sina fastigheter. Men de kan inte besluta om vad som helst. Beslut måste falla inom ramen för föreningens syfte, vilket bland annat är att förvalta fastigheten. säger Katarina Tunhammar, verksamhetsansvarig BRF på Fastighetsägarna Stockholm.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lämnar John Mattson för vd-stolen på Tilia: "Roligt att få ta ett helhetsansvar"

Bolag Tilia Fastigheter har gjort klart med en ny vd. Framöver kommer bolaget ledas av Christina Hansson som ansluter från John Mattson där hon varit förvaltningschef. För Fastighetssverige ger Christina Hansson sin syn på uppdraget, Tilias position och om hur det är att verka i noterad kontra familjeägd miljö.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige