Image

Här vill svenskarna helst skaffa sig ett smultronställe

Bostäder Närhet till hav och sjö är utan tvekan det som är viktigast när det kommer till fritidshusets omgivningar. Samtidigt drömmer en femtedel om en klassisk röd stuga med vita knutar i skogen.
Publicerad den 1 Augusti 2018

När svenska folket föreställer sig sitt drömfritidshus är det ett skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt som gäller. Och helst ska det vara beläget på Västkusten.

Salta bad och öppna landskap tycks vara det som lockar svenskarna när de får frågan om var de helst skulle vilja köpa fritidshus. På topplistan över var i Sverige de helst skulle vilja ha sitt smultronställe hamnar Bohuslän på en god förstaplats tillsammans med Skåne. De får 19 procent vardera av rösterna. På andraplats hamnar Södermanland, följt av Dalarna och Gotland på delad tredjeplats. Jumboplatsen intas av Medelpad som endast fick en procent av rösterna.

– De som letar efter ett fritidshus söker ofta efter en plats för avkoppling, men samtidigt är det få som önskar att det ska ligga på en enslig plats. Det ska vara enkelt att ta sig till fritidshuset och det får gärna finnas en strand, matbutik eller café i närheten. Många vill ha tillgång till samma bekvämligheter i sitt fritidshus som man har hemma, vilket gör att allt fler människor även kan tänka sig att köpa en lägenhet som fritidsboende, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Bobarometern visar också att skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt besegrar idyllen med röda stugor med vita knutar. Hela 42 procent uppger att de drömmer om ett skärgårdshus, medan motsvarande siffra ligger på 22 procent för en röd stuga.

Läget och närmiljön kan ofta vara viktigare än fritidshuset i sig, eftersom det alltid går att förändra. Föga förvånande är närhet till hav och sjö det som svenska folket helst vill ha tillgång till. Det svarar hela 71 procent av svenskarna. Stadsmiljö med puls och folkhav är inte alls populärt, men svenskarnas smultronställen får inte heller ligga för avskilt till. Av de svarande är det endast tre procent som vill att deras fritidshus ska vara beläget på en ö. Fyra procent vill att det ska ligga i fjällen och fem procent vill ha närhet till skogen.

Här är fritidsbostäderna svenskarna drömmer om
1. Skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt 42 %
2. Röd stuga i skogen med vita knutar 22 %
3. Nybyggd villa med altan och pool 8 %
4. Fiskebod med båtdäck och brygga 7 %
5. Sportstuga i fjällen med bastu och öppen spis 6 %

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige