Image

Här får du mest bostadsyta för årslönen

Sverige I Hofors kommun får köparna mest bostadsrättsyta för lönen. Den genomsnittliga årsinkomsten ger hela 175 kvadratmeter lägenhet. Högst upp på listan över villayta ligger Norsjö. I Västerbottenskommunen ger en årsinkomst på omkring 250 00 kronor så mycket som 117 kvadratmeter bostadsyta. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings nya kartläggning av genomsnittliga årsinkomster och bostadspriser under det gångna året.
Publicerad den 15 December 2017

– De höga bostadspriserna i storstäderna minskar rörligheten på bostadsmarknaden. Det är viktigt att våra politiker skapar förutsättningar för att kunna bo på landsbygden och pendla till jobben som finns i storstadsregionerna, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av siffror från Statistiska Centralbyrån och Svensk Mäklarstatistik gjort en kartläggning av var i landet man får mest bostadsyta i relation till den genomsnittliga bruttoårslönen. Resultatet visar att bostadsköparna får flest antal kvadratmeter bostadsrätt i Hofors kommun. Här ger en genomsnittlig årsinkomst 259 994 kronor 175 kvadratmeter boyta. Listan toppas också av norrländska Sollefteå och Västra Götalandskommunen Gullspång med 116 respektive 114 kvadratmeter lägenhet. Minst bostadsrättsyta får köparna i Stockholms kommun – endast 4 kvadratmeter i förhållande till årsinkomsten på 306 122 kronor.

Villalistan toppas av Norsjö kommun i Västerbotten. Här ger en genomsnittlig årslön på 250 231 kronor så mycket som 117 kvadratmeter villayta. I Åsele och Bjurholms kommun, två och trea på listan, ger snittårsinkomster på omkring 220 00 kronor 115 och 93 kvadratmeter villa för pengarna. Minst villa får bostadsköparna i Lidingö, där 331 841 kronor inte ger mer än fem kvadratmeter hus.

– Rådet till den som ska köpa bostad är att planera sin boendeekonomi utifrån de egna förutsättningarna och alltid kalkylera för högre boendekostnader genom att bygga upp en buffert. Ett annat bra tips kan vara att leta bostad i de kommuner som satsar på goda kommunikationer, säger Marcus Svanberg.

Topplista – kommuner med mest bostadsrättsyta för årslönen:
1. Hofors
2. Sollefteå
3. Gullspång
4. Osby
5. Färgelanda
6. Filipstad
7. Fagersta
8. Laxå
9. Markaryd
10. Hultsfred

Topplista – kommuner med mest villayta för årslönen:
1. Norsjö
2. Åsele
3. Bjurholm
4. Dorotea
5. Övertorneå
6. Vilhelmina
7. Ånge
8. Ragunda
9. Sorsele
10. Pajala

Om statistiken
I sammanställningen har den genomsnittliga årsinkomsten (brutto) på individnivå per kommun jämförts med genomsnittliga kvadratmeterpriser för bostadsrätter och villor baserat på överlåtelser under oktober 2016-november 2017. Endast kommuner med över 25 försäljningar under perioden ingår i kartläggningen. Statistiken är framtagen av Statistiska Centralbyrån och Svensk Mäklarstatistik och bearbetad av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Aktiestrategen: Så här ska du göra med fastighetsaktierna

Bolag Fastighetssverige diskuterar konjunktur, börs och corona med SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall. Banken har köprekommendation på en fastighetsaktie som nog överraskar de flesta.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY