Image

Här får du mest bostad för miljonen

Bostäder För samma peng kan du antingen köpa en minimal lägenhet i Stockholm eller en gigantisk villa längre norrut i landet. En miljon kronor ger dig nämligen ynka 14 kvadratmeter bostadsrätt i Stockholm eller hela 220 kvadratmeter villa i Sollefteå. Kommunen i Västernorrland toppar, tillsammans med Högsby och Kramfors, listan över var du får mest villa för pengarna.
Publicerad den 6 Augusti 2018

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Mäklarstatistik kartlagt hur många kvadratmeter bostadsrätt och villa du får för en miljon kronor i olika delar av landet. Resultatet visar att du kan få så mycket som 220 kvadratmeter villa i den norrländska kommunen Sollefteå. Därefter toppas listan över var du får mest villa för pengarna av kommunerna Högsby, Kramfors och Filipstad.

Kartläggningen visar också att du kan få hela 333 kvadratmeter bostadsrätt i Fagersta för en miljon medan du enbart får 14 kvadratmeter för samma slant i Stockholms kommun. Förutom Fagersta är Skara, Tidaholm och Haparanda andra prisvärda kommuner som toppar listan. Hela nio Stockholmskommuner hamnar i topp över var du får minst kvadratmeter bostadsrätt för pengarna.

– Om du planerar att köpa bostad i en kranskommun till en större stad kan du få betydligt fler kvadratmeter för pengarna. Köper du exempelvis en villa i Borås, som bara ligger några mil utanför Göteborg, får du dubbelt så mycket yta för en miljon kronor. Samtidigt är det viktigt att det satsas mer på bra kommunikationer och fler arbetstillfällen för att fler ska överväga att bo utanför storstäderna, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

– Bostadsmarknaden har nu stabiliserats och för första gången på länge ser vi inga nedgångar i prisstatistiken för den senaste månaden. Just nu talar det mesta för fortsatt stabila prisnivåer under det närmsta året. Det finns dock flera faktorer som kan komma att påverka läget. På kort sikt är det främst olika politiska utspel som kan skapa mest osäkerhet på bostadsmarknaden, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.


Topplista: Här får du flest antal kvadratmeter bostadsrätt för en miljon kronor

1. Fagersta kommun 333 kvm
2. Haparanda kommun 300 kvm
3. Tidaholm kommun 268 kvm
4. Skara kommun 234 kvm
5. Åmål kommun 214 kvm
6. Kalix kommun 190 kvm
7. Götene kommun 188 kvm
8. Tibro kommun 187 kvm
9. Nybro kommun 184 kvm
10. Kristinehamn kommun 182 kvm

Topplista: Här får du flest antal kvm
villa för en miljon kronor

1. Sollefteå kommun 220 kvm
2. Högsby kommun 217 kvm
3. Kramfors kommun 188 kvm
4. Filipstad kommun 180 kvm
5. Hultsfred kommun 179 kvm
6. Emmaboda kommun 179 kvm
7. Hagfors kommun 178 kvm
8. Älvsbyn kommun 177 kvm
9. Kalix kommun 149 kvm
10. Degerfors kommun 142 kvm

Ämnen

Svensk Fastighetsförmedling på Branschguiden

Svensk Fastighetsförmedling har koll på kommersiella fastighetstransaktioner

Som en del av Sveriges största oberoende mäklarkedja ger vi våra kunder alla de fördelar som ett rikstäckande företag har i form av support och tillgänglighet. Vi har gedigen erfarenhet av kommersiella fastigheter och våra medarbetare är specialiserade inom sina respektive områden.

Funderar du på att köpa eller kommersiella fastigheter?

Om du har planer på att köpa eller sälja kommersiella fastigheter kan vi hjälpa dig med värderingen och vi diskuterar gärna en eventuell försäljning uta...

Läs mer om Svensk Fastighetsförmedling på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige