Image

Här är vinnaren i landmärkestävlingen

TÄVLING En svensk Ponte Vecchio är Kjellander+Sjöbergs förslag till nybyggnation på Barnhusbron. Förslaget är det vinnande bidraget i Fastighetsägarna Stockholms tävling för ett mer modernt, spännande och attraktivt Stockholm.
Publicerad den 17 September 2009

Under några dagar i september fick stockholmarna chansen att rösta på de fyra bidrag som deltog i tävlingen om ett förnyat Stockholm. Förutom Kjellander+ Sjöberg deltog även White, Equator Stockholm och Berg arkitektkontor.

- Efter en mycket jämn tävling är vi glada att kunna presentera en vinnare, som på ett förtjänstfullt sätt skulle kunna bli ett nytt landmärke i Stockholm, säger Christer Jansson, vd för Fastighetsägarna Stockholm.

- Kjellander+Sjöbergs bidrag visar hur även Stockholms broar kan och bör bli en del av en levande stadsmiljö.

Kjellander+Sjöbergs förslag innefattar lägenheter, arbetsplatser, butiker och krogar på Barnhusbron. Inspirationen är hämtad från Rialtobron i Venedig och Ponte Vecchio i Florens.

- Det finns många överblivna platser i Stockholm som kan utvecklas till mångfunktionella och levande stadsmiljöer. Vi är otroligt glada att stockholmarna uppskattat vårt förslag till en sådan utveckling, säger Stefan Sjöberg från Kjellander+Sjöberg.

Presentation av samtliga deltagande bidrag, inklusive paneldebatt och prisutdelning sker på Stockholm Business Arena nu på förmiddagen.



FAKTA/ Det vinnande förslaget

Barnhusbron - En Ponte Vecchio i Stockholm

Stadsbyggnadsprojekt som utvecklar staden och vitaliserar folklivet i innerstan.
Barnhusbron kan bli en levande stadsmiljö, en länk med ökad betydelse för stadslivet mellan Kungsholmen och Norrmalm.

Kjellander + Sjöberg Arkitektkontor föreslår att Barnhusbron bebyggs med ett blandat innehåll av lokaler, service, bostäder, arbetsplatser och grönytor.

Gaturummet på brospannet blir en så kallad shared space, en gemensam yta för gående, bilister och cyklister, på fotgängarens villkor. Det öppna perspektivet garanteras genom utsiktspunkter, så kallade pocketparks, generösa öppningar i bebyggelsen åt båda håll. Här planeras butiker, restauranger, caféer och uteserveringar med mera. En vertikal förbindelse ner till en ny småbåtshamn i Barnhusviken ger vattenkontakt och folkliv sommartid.

Med ett innehåll med god urban integrering i markplanet genereras ett ökat folk- och stadsliv så att Barnhusbron tydligare förbinder stråket Fleminggatan-Scheelegatan med den planerade utbyggnaden av Norra Stationsområdet över Klarastrandsleden och vidare mot City.

Bebyggelsens taklandskap nyttjas för grönytor med terrasser och parker.
Den idag överdimensionerade bron utnyttjas bättre och har med sitt strategiska läge en möjlighet att utvecklas till en attraktiv och sammanhängande del av staden.

Förslaget genererar cirka 200 bostäder samt arbetsplatser och lokaler till innerstan. Bostäderna upplåts som en blandning av hyres- och bostadsrätter. Utbudet av aktiviteter och verksamheter ger en stadsbyggnad som garanterar liv under hela dagen.

Inspiration har hämtats från historien där till exempel Ponte Vecchio i Florens eller Rialtobron i Venedig har blivit en lyckad kombination av bro och byggnad. Gemensamt är folklivet och butiker i gatuplan som kombineras med utblickar över vattenrummet och staden. Genom sin arkitektur har dessa broar även skapat en tydlig identitet och blivit landmärken, symboler för sina städer och dess invånare.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige