Image

Här är regeringens nio nya stadsdelar

Bygg/Arkitektur Bostadsminister Peter Eriksson har presenterat nio områden i sex kommuner som regeringens samordnare Johan Edstav valt att gå vidare med utifrån uppdraget att möjliggöra planer på nya hållbara stadsdelar och städer.
Publicerad den 4 September 2017
Bostadsminister Peter Eriksson (MP). Bild: Ninni Andersson
Bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Det är en delredovisning av uppdraget att samordna större samlade exploateringar, som är en av punkterna i regeringens 22-punktsprogram för fler bostäder.

- Totalt handlar det här om cirka 100 000 nya bostäder. Tanken är att staten ska kunna avhjälpa hinder för exploatering genom att hjälpa till att få fram ny infrastruktur. Det kan handla nya spår, stationslägen och stöd till innovationer. Två nya järnvägsspår till Uppsala i den nationella infrastrukturplanen är ett tydligt exempel på att det här arbetet redan har gett effekt, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Samordnaren har mandat att för statens räkning ingå överenskommelser med kommuner och andra berörda parter.

Områdena är följande:
• Landvetter södra i Härryda kommun (10 000 bostäder)
• Segersäng i Nynäshams kommun (7-10 000 bostäder)
• Hemfosa i Haninge kommun (12 000 bostäder)
• Alsike i Knivsta kommun (10 000 bostäder)
• Nydal i Knivsta kommun (12 000 bostäder)
• Bergbrunna i Uppsala kommun
• Södra staden i Uppsala kommun
• ”Nysala” i Uppsala och Knivsta kommuner (20 000 bostäder )
• Näringen i Gävle kommun (4-6 000 bostäder)

Erik Pelling, kommunalråd med ansvar för bostäder och stadsplanering i Uppsala, säger:
– På kort tid har vi nästan tredubblat bostadsbyggandet och Uppsala har bevisat att vi kan anta regeringens utmaning att bygga bostäder, skapa jobb och växa hållbart. Södra Uppsala har potential att bli ett område med stor betydelse för utvecklingen inte bara i Uppsala utan i hela huvudstadsregionen, säger Erik Pelling (S), kommunalråd med ansvar för bostäder och stadsplanering.

– Det är glädjande att utredaren Johan Edstav nu har med förslaget att utveckla stadsdelen Bergsbrunna vid en ny station samt hela Södra staden. Igår kom Trafikverkets besked om fyrspårssatsningen i sin nationella plan – där har utredarens förslag om exploateringar i Uppsalaområdet varit helt avgörande. Förslaget innebär att vi kan stärka det spårburna och hållbara resandet samtidigt som vi utvecklar Uppsala. Från kommunens sida står vi beredda att tillsammans med samordnaren förhandla om hur planerna ska realiseras, säger Maria Gardfjell (MP) kommunalråd med ansvar för miljö och hållbar stadsmiljö.

Patrik Isestad, kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn, säger, angående Segersäng:
– Om den hållbara stadsdelen blir verklighet betyder det otroligt mycket för Nynäshamns kommun.

Satsningen skulle innebära en kraftig befolkningsökning, ökade skatteintäkter, fler jobb, bättre infrastruktur såsom tåg, bussar och vägar och ett större socialt och kulturellt utbud.

I närheten av pendeltågsstationen i Segersäng finns det 400 hektar exploaterbar mark som är lämplig för bostäder. Totalt handlar det om uppförande av 7 000 - 10 000 nya bostäder med en blandning av hyresrätter, bostadsrätter, radhus och villor som ska attrahera en mångfald av människor med olika bakgrunder.

– Segersäng blir förebild för hållbar stadsutveckling. Den nya stadsdelen ska vara ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar. Med tydliga inslag av ny teknik och innovationer ska de boende kunna leva klimatsmart och nära naturen men samtidigt med storstaden inom räckhåll. Det är viktiga grundpelare när vi utvecklar framtidens modellområde, säger Patrik Isestad.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige