Image

Här är förslagen till ”Stockholms Turning Torso”

Bygg/Arkitektur Första delen i HSB:s tävling för att uppföra ett spektakulärt bostadshus i Stockholms innerstad är nu avslutad. Bland förslagen finns ett trähöghus med 34 våningar.
Publicerad den 7 Juni 2013

Den utvalda platsen är Västerbroplan, angränsande till Rålambshovsparken. Arkitektsamarbetet Berg/CF Möller/Dinelljohansson har ritat ett trähöghus med 34 våningar. Till varje lägenhet finns glasveranda i en energismart dubbelskalsfasad. I gatuplan finns café och förskola, i föreningshuset marknadshall, gym, cykeldepå och odlingslotter i gemensam vinterträdgård.

Equator Stockholm/Mojang har lämnat in ett förslag bestående av helt flexibla bostäder med en centralt placerad gemensam vinterträdgård med plats för samvaro, rekreation, tvättstuga, mötesrum, arbetsplats och gästrum.

Utopia/Rosenbergs bidrag är ett hus med oregelbundna former som sänker sig ner mot parken. Många av lägenheterna är mindre med goda möjligheter till utevistelse och stadsodling. Husets volym präglas av de terrasser som kopplas till de flesta av husets lägenheter. Samtliga förslag är självförsörjande vad gäller energiförbrukning, skapar en torgyta tillgänglig för allmänheten ner mot parken samt skapar ett samlingscentrum för stadsdelen.

- Nu hoppas vi att våra medlemmar och allmänheten bidrar till att välja ut vilket förslag som vi ska arbeta tillsammans med staden för att uppföra. På Facebook kan alla rösta på sin favorit, säger Anders Svensson, vd HSB Stockholm.

Nästa tävlingsdel gäller att rita en byggnad till tomten där Tekniska nämndhuset finns, deltävlingen kommer att pågå till i slutet på augusti. Den slutgiltiga vinnaren kommer att utses på Bostadsrättsmässan i november.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: Tredje kvartalets största affärer

Lista Det har varit ont om aktivitet på transaktionsmarknaden under årets tredje kvartal, men det har ändå skett ett antal miljardaffärer. Här sammanställer Fastighetssverige de tio största transaktionerna på marknaden under Q3.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige