Image

Här är de bearbetade förslagen för Nobel Center

Bygg/Arkitektur Nu har de tre tävlande arkitekterna lämnat in sina nya bearbetade förslag på hur det framtida Nobel Center kan komma att se ut.
Publicerad den 28 Februari 2014

Sedan tidigare är det klart att det blir Wingårdhs Arkitektkontor, David Chipperfield Architects och Johan Celsing Arkitektkontor som gör upp om att få rita Nobel Center.

Nu har de tre lämnat in bearbetade förslag och därmed fortsätter juryns arbete med att utse en vinnande arkitekt som får uppdraget att formge Nobelprisets nya hem på Blasieholmen i Stockholm.

En av de kompletteringar som gjordes i tävlingsprogrammet inför det andra steget var att programytan reducerades. Det har resulterat i att de föreslagna byggnaderna har minskat i storlek och nu lämnar ett mindre fotavtryck. Samtliga tre är lokaliserade i tomtens nordvästra hörn, mot Hovslagargatan och övrig kvartersbebyggelse på Blasieholmen, vilket ger förutsättningar för en attraktiv öppen plats i soligt läge med gott om utrymme för en kajpromenad längs vattnet. Arkitekterna har också bearbetat sina förslag utifrån juryns önskemål om en större öppenhet gentemot de omgivande publika ytorna och gångstråken.

- Det är en spännande process vi befinner oss i och det är uppenbart att det fortfarande kan hända mycket med förslagen. Vi ser fram emot att få utse en vinnande arkitekt under våren och inleda det samarbete som ska resultera i ett nytt hem för Nobelpriset och en ny publik miljö i ett fantastiskt läge på Blasieholmen, säger Lars Heikensten, ordförande i tävlingsjuryn och vd för Nobelstiftelsen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige