Image

Här är de bearbetade förslagen för Nobel Center

Bygg/Arkitektur Nu har de tre tävlande arkitekterna lämnat in sina nya bearbetade förslag på hur det framtida Nobel Center kan komma att se ut.
Publicerad den 28 Februari 2014

Sedan tidigare är det klart att det blir Wingårdhs Arkitektkontor, David Chipperfield Architects och Johan Celsing Arkitektkontor som gör upp om att få rita Nobel Center.

Nu har de tre lämnat in bearbetade förslag och därmed fortsätter juryns arbete med att utse en vinnande arkitekt som får uppdraget att formge Nobelprisets nya hem på Blasieholmen i Stockholm.

En av de kompletteringar som gjordes i tävlingsprogrammet inför det andra steget var att programytan reducerades. Det har resulterat i att de föreslagna byggnaderna har minskat i storlek och nu lämnar ett mindre fotavtryck. Samtliga tre är lokaliserade i tomtens nordvästra hörn, mot Hovslagargatan och övrig kvartersbebyggelse på Blasieholmen, vilket ger förutsättningar för en attraktiv öppen plats i soligt läge med gott om utrymme för en kajpromenad längs vattnet. Arkitekterna har också bearbetat sina förslag utifrån juryns önskemål om en större öppenhet gentemot de omgivande publika ytorna och gångstråken.

- Det är en spännande process vi befinner oss i och det är uppenbart att det fortfarande kan hända mycket med förslagen. Vi ser fram emot att få utse en vinnande arkitekt under våren och inleda det samarbete som ska resultera i ett nytt hem för Nobelpriset och en ny publik miljö i ett fantastiskt läge på Blasieholmen, säger Lars Heikensten, ordförande i tävlingsjuryn och vd för Nobelstiftelsen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY