Image

...här är arkitektfirman som ska utforma NKS

AFFäRER Nya Karolinska Solna blir ännu ett prestigeuppdrag för Tengbom, som också har ritat Psykiatrins Hus, centrum för psykiatrisk vård och forskning i centrala Uppsala. Nya Karolinska Solna blir ett helt nytt och toppmodernt universitetssjukhus för både vård och forskning. Det är också sannolikt Europas största husbyggnadsprojekt.
Publicerad den 5 Maj 2010

- Vi är naturligtvis oerhört stolta och glada över att ha fått vara med och forma Nya Karolinska Solna, säger Magnus Meyer, vd för Tengbom, som på Skanskas uppdrag vidareutvecklat designen för det nya sjukhuset.

Det är Tengbom som för Skanskas räkning varit huvudansvarigt arkitektkontor för ett arbete som sysselsatt över 50 personer under det år anbudstiden pågått.

- Utmaningen har varit att på ett effektivt sätt samtidigt möta de krav på framtidens vård som patienter och landsting ställer och de krav som anbudsgivaren Skanska ställer, säger Magnus Meyer.

Strävan har varit att hitta flexibla lösningar som inte låser lokalanvändningen utan gör det möjligt att anpassa sig till förändrade vårdbehov i framtiden. Patienternas säkerhet och integritet förbättras med hjälp av enkelrum. Närhet, god logistik och få förflyttningar ökar effektiviteten och säkerheten ytterligare. Samarbetet mellan vård, forskning och utbildning ska stärkas så att det nya universitetssjukhuset kan utveckla en ännu bättre sjukvård för framtiden.

- Reflex Arkitekter, DOT Arkitekter och Respons Arkitekter har arbetat som underkonsulter till Tengbom, och tillsammans med Skanska har vi lyckats skapa lösningar som ger en stabil grund för vad som kommer att bli ett världsledande sjukhus, säger Tomas Boijsen, projektansvarig på Tengbom.

Tengbom är ett av Nordens största arkitektkontor med omkring 350 anställda. Andra större aktuella projekt är förnyelsen av Centralstationen i Stockholm, nytt huvudkontor för Vattenfall och skapandet av en ny stadsdel i Wuxi i Kina. Tengbom har även skapat utställningen i den svenska paviljongen vid världsutställningen i Shanghai, som invigdes 1 maj.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige