Image

Här är årets största retailaffärer

Handel I senaste numret av Fastighetssverige som precis har kommit ut listas de fem största affärerna med handelsfastigheter under det senaste året, Q4 2011 till Q3 2012. Se listan här.
Publicerad den 6 November 2012

1 (Fyra miljarder kronor – största köpet av handelsfastigheter i Sverige)

AMF Fastigheter förvärvade av Centeni, kontrollerat av the Royal Bank of Scotland, i december 2011 galleriorna Västermalmsgallerian, Fältöversten och Ringen, alla belägna i Stockholms innerstad. Fastigheterna omfattar en uthyrningsbar yta om drygt 60 000 kvadratmeter. Affären, i storleksordningen fyra miljarder svenska kronor, är det enskilt största förvärvet av handelsfastigheter som har genomförts i Sverige av en inhemsk köpare. I och med denna affär är endast Skärholmens Centrum kvar i Centenis ägo. I Centeni placerades Boultbees tidigare handelsfastigheter.

2 (1 158 miljoner kronor)

I september 2012 förvärvade ett konsortium med Grosvenor Fund Management i spetsen Burlöv Center från Eurocommercial för 1 158 miljoner kronor vilket motsvarade en direktavkastning om cirka 5,5 procent. Burlöv Center omfattar cirka 42 000 kvadratmeter och innehåller 70 butiker. Eurocommercial har varit inställda på att avyttra köpcentret sedan de genomförde en stor om- och tillbyggnation 2006. Konsortiet har samma finansiärer som vid dess intåg på den svenska marknaden i april 2011. Då förvärvades Haninge Centrum, Väsby Centrum och Bålsta Centrum samt en Ica Maxi-anläggning i Helsingborg från Unibail-Rodamco för 2,4 miljarder kronor.

3 ( 700 miljoner kronor)

Brittiska Rockspring gjorde sitt intåg på den svenska fastighetsmarknaden i november 2011 då två logistikfastigheter belägna i Segeltorp sydväst om Stockholm förvärvades från Deka Immobilien. Ett halvår senare, i maj 2012, gick Redevco helt ur den svenska marknaden då en portfölj med detaljhandelsfastigheter avyttrades för omkring 700 miljoner kronor. Rockspring, tillsammans med Vencom som lokal operativ partner och medinvesterare, stod på köpsidan. Beståndet består av sex detaljhandelsfastigheter belägna i Stockholm, Malmö, Lund, Borås och Västerås, med en total area om cirka 45 000 kvadratmeter.

4 (560 miljoner kronor)

Under loppet av två dagar, i maj 2012, kommunicerade Invesco Real Estate två förvärv på den svenska marknaden som sammantaget summerade till drygt en miljard kronor. I Barkarby, strax norr om Stockholm, förvärvades detaljhandelsfastigheten Barkarby Retail Park från Commerz Real för omkring 560 miljoner kronor. Fastigheten är bebyggd med fyra ”big-boxes” och ankarhyresgäster är bland andra Media Markt och Mio. Det andra förvärvet var Stadiums distributionscentral i Norrköping som förvärvades från Fortin Properties. Anläggningen omfattar 36 000 kvadratmeter, och byggs ut med ytterligare 12 700 kvadratmeter under 2012.

5 (560 miljoner kronor)

I slutet av augusti 2012 kommunicerade Eurocommercial att Eurostop samt den intilliggande Coop Forum-butiken, belägna strax utanför Halmstad, förvärvats från franska Unibail-Rodamco och Atrium Ljungberg. Från Unibail-Rodamco förvärvades Eurostop för 430 miljoner kronor. Eurostop består av en galleria om 13 600 kvadratmeter samt ett Choice-hotell om 4 160 kvadratmeter. Utöver detta tillkommer även en mindre del kontor och lagerytor. Från Atrium Ljungberg förvärvades en handelsfastighet som är sammanlänkad med Eurostop för 130 miljoner kronor. Fastigheten består av 10 800 kvadratmeter uthyrbar yta och Coop Forum är enda hyresgästen. Den totala köpeskillingen i de båda förvärven uppgick till 560 miljoner kronor, motsvarande en direktavkastning om cirka sex procent.

KÄLLA: Newsec

Läs hela artikeln från senaste numret av Fastighetssverige här. Du hittar artikeln i den svenska delen på sidan 76.

Ämnen

Newsec på Branschguiden

Newsec – The Full Service Property House in Northern Europe – erbjuder fastighetsägare, investerare och lokalanvändare ett helhetsutbud av tjänster inom rådgivning och förvaltning.

Newsec grundades 1994 och är idag ett partnerägt bolag med ca 2500 medarbetare fördelade på samtliga sju marknader i Norden och Baltikum. Tack vare stora volymer, lokal närvaro och bredd och djup inom många olika verksamhetsområden har Newsec unik kunskap om fastighetsmarknaden i norra Europa.

Sedan 2001 har Newsec två gånger per år gett ut Newsec Property Outlook, en översiktlig och kost...

Läs mer om Newsec på Branschguiden

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Här gör Stockholms hetaste cafékedja nästa etablering

Uthyrning Öppnar nytt på hajpade gatan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige