Image
Ombyggnaden av Rådhuskvarteret i Kristianstad blev Årets Bygge.
Ombyggnaden av Rådhuskvarteret i Kristianstad blev Årets Bygge. Bild: Kristianstad kommun/Fojab Arkitekter/NCC

Här är Årets Bygge

Event På Årets Bygge-galan på Cirkus i Stockholm utsågs Rådhuskvarteret till vinnare och Årets Bygge 2015.
Publicerad den 24 Mars 2015

Medverkande i projektet är Kristianstad kommun som byggherre, Fojab Arkitekter, NCC som byggentreprenör, Bravida som VS-entreprenör, WSP som konstruktör, ÅF som VS-konsult och Rejlers som el-konsult.

Juryns motivering lyder:
”I en historisk stadsmiljö från 1800-talet har ett modernt kontorshus vuxit fram med plats för 700 arbetsplatser för kommunen och Region Skåne och med stora offentliga mötesplatser. En kombination av partneringsamarbete och innovativ BIM-användning i projektets alla delar kunde kvalitetssäkra både kalkyler och tidplaner och tillvarata och inarbeta dialogen med byggherre och brukare på ett tidigt stadium.”

Tvåa i Årets Bygge 2015 blev dessa fyra projekt som även de gick till finalen:
Norrtälje nya badhus.
Norra Länken i Stockholm
Gothia Towers i Göteborg
Skandionkliniken i Uppsala

På tredje plats i Årets Bygge 2015 kommer övriga 15 nomineringar Det är VHC i Uppsala, Dragörkajen i Malmö, Kokpunkten i Västerås, HFAB:s plusenergihus i Harplinge i Halmstad, Magasinet i Göteborg, Tvärbanans sista del i Solna, Sveavägen 44 i Stockholm, passivhusprojektet Sjunde huset i Kiruna, Kvarteret Abisko i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, Kulturhuset Väven i Umeå, Sundsvallsbron, Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg, Kvarteret Fältspaten i Skövde, om- och nybyggnadsprojektet Betesgatan i Borlänge och Vägräcken för E4 i Gävle.

Vinnare av det nyinstiftade priset Årets Fasad 2015 som delas ut av SPEF, Sveriges Murnings- och Putsentreprenörsförening, blev bostadsrättsföreningen Valfisken Mindre på Östermalm i Stockholm. Arbetet har utförts av Puts & Plattsättning AB.

Till Årets Leanbyggare 2015 utsågs Veidekke som med sitt involverande arbetssätt har minskat den icke värdeskapande tiden med 15 procent, förbättrat kvaliteten på produkter och arbetsmiljö under arbetet med sina leanprocesser.

Vinnare i studenttävlingen Bygg Opus, instiftat av tidningen Byggindustrin, var i 15-poängsklassen Johan Olsson Thor och Robert Eriksson från Högskolan i Dalarna för sitt examensarbete om fukt i stommar av massivträ.

I 30-poängsklassen segrade Markus Daniels och Katarina Lovén från KTH för sina jämförande fältstudier om vibrationer som uppstår när en så kallad RD-vägg borras respektive uppstår vid vibrerad spont. Det har stor betydelse vid byggnation i täta stadsmiljöer.

I klassen 30 poäng Arkitektur vann Shea Hagy och Paul Balay för arbetet Adaptable Design for the HSB Living Lab.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige