Image

Handelskammaren: Sjunkande orderstockar samtidigt som amorteringskravet skärps

Bygg/Arkitektur I dag införs det nya amorteringskravet. Samtidigt uppger byggbranschen i Stockholm att en positiv utveckling av orderstockarna tvärvänt till en negativ utveckling. - Det är en tydlig inbromsning i byggbranschen som kan bero på den oro som amorteringskravet skapat, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.
Publicerad den 1 Mars 2018

Statistiken påvisar att byggbranschens förväntningar på byggmarknaden försvagats påtagligt sedan amorteringskravet blev aktuellt. Nu råder en övervikt av dystra tongångar bland Stockholms byggföretag.

- Den pessimism vi nu ser i byggbranschen har vi inte sett på länge, särskilt inte i ett läge där den både Sverige liksom den globala ekonomin går relativt bra. Det är oroande om pessimismen tar grepp om byggandet i ett läge där vi behöver stabilitet och tilltro, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Stockholms Handelskammare tycker att förslaget om skärpt amorteringskrav är fel väg att gå.

- Det riskerar att göra mer skada än nytta. Jag befarar att detta kommer att sänka rörligheten på bostadsmarknaden ytterligare. Vi vet heller inte hur det tidigare införda amorteringskravet påverkat marknaden, säger Andreas Hatzigeorgiou.

- För Stockholm har det allra störst inverkan och riskerar påverka uppemot vart tredje hushåll. Det höjer ribban ännu mer för den som vill flytta till Stockholm, det försvårar inträdet på bostadsmarknaden för unga och försämrar företagens möjligheter att rekrytera och växa, säger Andreas Hatzigeorgiou.

FAKTA/ Statistiken bygger på en undersökning avseende bland Stockholm bygg- och anläggningsföretag som Stockholms Handelskammare beställt från Konjunkturinstitutet. Statistiken bygger på ett underlag av svar från närmare 90 företag i Stockholms byggbransch för fjärde kvartalet 2017.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Samfastigheter-toppen: "SBB:s fall präglar fortfarande mycket av segmentet"

Bolag Hur ser möjligheter till investeringar och nya projekt inom LSS-boenden ut idag? Vad krävs för att investeringsviljan ska vakna igen? Poyan Katebi, vd för Samfastigheter, menar att läget är betydligt bättre nu än för bara sex månader sedan, men att storbankerna fortfarande ser risker som kanske inte finns. – Det är bättre dialoger nu, det känns som att vi skulle kunna komma i gång, men hel branschen har fortfarande som en blöt filt över sig, säger Poyan Katebi.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige