Image

Hagaporten först med miljömärkning på guldnivå

MILJö Skanskas kontorsfastighet Hagaporten i Solna har godkänts som Miljöklassad Byggnad på guldnivå och blir därmed den första byggnaden i Norden som klassats enligt systemet och på den högsta nivån.
Publicerad den 20 Maj 2010

Miljöklassad Byggnad är ett nytt svenskt miljöklassningssystem som har tagits fram av svenska experter och forskare i samarbete med företag i bygg- och fastighetssektorn. Miljöklassningssystemet ska ge en helhetsbild av hur byggnaden fungerar och vara ett hjälpmedel för att spara energi och värna om människors hälsa och inomhusmiljö.

Systemet kan användas på både befintliga byggnader och i planeringsskedet. Det är intresseföreningen Miljöklassad Byggnad som ansvarar för bedömningen och klassificeringen av byggnader i Sverige enligt systemet.

Hagaporten 3 är sedan tidigare klassad enligt EU Green Building vilket innebär att byggnaden har minst 25 procent lägre energianvändning än de svenska normerna för en nybyggd fastighet av samma typ.

Till skillnad från EU Green Building som enbart mäter energianvändning innebär Miljöklassad Byggnad att byggnaden även kontrolleras och bedöms utefter inomhusmiljö samt kemiska ämnen i byggnaden

Hagaporten 3 är ett av Stockholms största nya kontorshus med 28 000 kvm kontorsytor och inrymmer bland annat teknikkonsulten ÅF:s huvudkontor samt lokaler för Dell. Återstående ytor om cirka 5 000 kvadratmeter finns idag lediga i huset.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige