Image

Grönt ljus för Örndalens detaljplan

Bygg/Arkitektur Härjedalens kommunstyrelse föreslår att detaljplan samt exploateringsavtal och VA-avtal för Örndalen i Vemdalen ska antas av kommunfullmäktige den 12 juni. Örndalen är Sveriges första alpina storsatsning sedan 1980-talet, med 4 800 bäddar i en första utbyggnadsetapp. Planerad byggstart är hösten 2013. Bland ägarna till exploatörerna finns bland andra Diös och Bert Karlsson.
Publicerad den 16 Maj 2013
Örndalen_2 Bild: Graform
Örndalen_2

– Vi ser positivt på de planerade investeringarna som kommer att stärka Destination Vemdalen och locka hit nya grupper av besökare. Turismen är vår mest expansiva näring och vi räknar med att satsningen på Örndalen ger positiva effekter på sysselsättning och befolkningsutveckling, säger Gunilla Zetterström Bäcke, kommunstyrelsens ordförande i Härjedalen.

Planerad byggstart för Örndalen är hösten 2013. Projektet är indelat i fyra etapper och omfattar fullt utbyggt cirka 7 000 bäddar. De sammanlagda investeringarna i Örndalen beräknas till cirka två miljarder kronor och väntas långsiktigt ge 300 årsarbeten.

I februari i år förordade Härjedalens myndighetsnämnd att detaljplanen skulle antas av kommunfullmäktige, så snart ett exploateringsavtal med vidhängande VA-avtal finns på plats. I dag beslutade kommunstyrelsen att föreslå att såväl detaljplanen som de nu framtagna exploaterings- och VA-avtalen för Örndalen ska antas, när kommunfullmäktige sammanträder den 12 juni.

Härjedalens kommun har, med bidrag från regionala utvecklingsfonden, genomfört och medfinansierat en förstudie för framtagande av klimatsmarta vatten- och avloppslösningar för området. Av det VA-avtal som nu har tagits fram mellan kommunen och exploateringsbolaget, framgår att investeringskostnaden för utbyggnad av vatten och avlopp för den första byggetappens 4 800 bäddar beräknas uppgå till totalt 60 miljoner kronor.

Härjedalens kommun föreslås stå för mindre än en tredjedel av denna investering. Bland annat föreslås kommunen ansvara för grundvattentäkt och reningsanläggning med tillhörande överföringsledningar, medan Örndalen Exploatering skall uppföra och bekosta vattenverk, låg- och högreservoar, huvudledningar och distributionsledningar till respektive tomt inom detaljplanen. Vidare ska exploateringsbolaget, via en särskild avgift på tio miljoner kronor till kommunen, täcka en del av kostnaden för reningsanläggning och grundvattentäkt.

– Dagens beslut innebär ytterligare ett viktigt steg mot förverkligandet av en helt ny året runt-resort i internationell toppklass, säger Mats Svensson, styrelseordförande för Örndalen Exploatering AB och tidigare vd för Holiday Club samt Skistar i Åre och Vemdalen.

Masterplanen för Örndalen är framtagen av Coloradobaserade International Alpine Design, med erfarenhet från Beaver Creek och många andra av världens främsta alpina anläggningar. Avtal om samverkan finns med bland andra Peak Innovation som är Jämtlandsregionens satsning för att stärka regionens varumärke och konkurrenskraft, och turismforskningsinstitutet Etour. Örndalen Exploatering har även ingått en avsiktsförklaring med Choice Hotels om driften av ett upplevelsehotell.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige