Image

Grönt hus mitt i Stockholm?

ARKITEKTUR Rahel Belatchew på RB Arkitektur vill bygga en grön paviljong i korsningen Tegelbacken/Vasagatan. Platsen, som ligger mitt i centrala Stockholm, mellan stadshuset, Centralstationen och Rosenbad, beskrivs av arkitektbyrån som en av "Stockholms mest ogästvänliga platser.
Publicerad den 7 April 2008

Paviljongen ska dels fungera som ett informationscenter och dels som en urban grön lunga i ett bortglömt hörn av staden.

– Finns det ett bättre läge för ett turistinformationscenter, där man kan få information om vad som händer eller sitta ner och vila benen? Den kan inte annat än tillföra mer liv och rörelse till platsen som i dag är ett ingenmansland med en ansats till park som inte fungerar, säger Rahel Belatchew.

Byggnadens fasader är i glas. Gröna lameller på insidan utgör solavskärmning och fäste för affischer. Även fasaden mot Centralbron är grön.
Byggnadens slutliga färgsättning kom till i samarbete med Alcro som vid lanseringen av sitt nyhetsbrev gav Rahel Belatchew fria händer att göra något med kulören "Green" som är en del av Alcros kollektion ad.08.

- Den gröna färgen passar utmärkt i det här projektet. Tillsammans med omgivande planteringar vävs inne och ute samman och upplevelsen av ett grönt rum förstärks, tillägger Rahel Belatchew.

På natten ska paviljongen vara upplyst och fungera som en stor lampa. Offentliga platser med god belysning skapar trygghet.

Den gröna paviljongen ska vara mer eller mindre självförsörjande genom användning av spetsteknik från svenska clean tech-företag och utgör en fortsättning på RB Arkitekturs satsning på ekologiskt byggande, där även det ekologiska typhuset "Eco House" ingår.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige