Image

Göteborgs Stad lanserar Sveriges första fossilfria byggprojekt

Energi/miljö Under den övergripande visionen ”Hoppet” arbetar lokalförvaltningen i Göteborgs Stad med att försöka åstadkomma Sveriges första fossilfria byggnation.
Publicerad den 6 April 2018
Förskolebyggnaden i visionen "Hoppet". Bild: Liljewall arkitekter
Förskolebyggnaden i visionen "Hoppet".

Rent konkret gäller det att uppföra en förskolebyggnad med minimalt klimatavtryck i allt från materialproduktion till transporter. Förskolan ska stå klar till 2021 och är ett initiativ som ska generera kunskap och bättre förutsättningar för fossilfritt byggande.

– Vi kallar det Hoppet eftersom det gäller så mycket mer än en enskild byggnad. Vi har uppdraget att driva på och förbättra förutsättningarna för hållbart byggande i Göteborg, och då använder vi detta konkreta byggprojekt som en spjutspets, säger Bodil Sjans, projektledare på lokalförvaltningen.

Bakgrunden till satsningen är att bostäder och lokaler beräknas stå för cirka 36 procent av Sveriges totala energianvändning.

– Vi vill bjuda in fler innovativa leverantörer som är redo jobba under hårdast möjliga kravställningar och livscykelanalyser för att åstadkomma klimatneutrala lösningar. Vi är fullt medvetna om att detta kommer innebära annorlunda samarbetsformer och osäker utgång, men så är det med innovationsprojekt överlag. Man måste vara redo att misslyckas för att uppfinna nytt, säger Nina Jakobsson Stålheim, utvecklingsledare, lokalförvaltningen i Göteborgs Stad.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så har Pandox ställt om till följd av coronakrisen

Bolag Hotellfastighetsjätten har lagt om strategin, ändrat sitt sätt att arbeta och fått upp ögonen för nya typer av hotell. Bolagets vd, Anders Nissen, berättar om det tuffa året, vad som är viktigast för bolaget framöver och vilka destinationer han tror är de nya vinnarna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY