Image
Avenyfamiljen planerar för en flytande uteservering i Stora Hamnkanalen i Göteborg.
Avenyfamiljen planerar för en flytande uteservering i Stora Hamnkanalen i Göteborg. Bild: Avenyfamiljen/Okidoki

Göteborgs första uteservering med vattenkontakt

Bolag Avenyfamiljen, som nyligen tog över Restaurang Tyska bron, väntar på klartecken från Göteborgs stad att öppna en uteservering på vattnet.
Publicerad den 15 November 2018

Tidigare i år övertog Avenyfamiljen restaurangen på den vackra och unika platsen i Stora Hamnkanalen. Nu ska den befintliga restaurangen kompletteras med en uteservering vid vattnet i form av en restaurangbrygga:

– Det är vår ambition att skapa en riktigt attraktiv mötesplats på vattnet för göteborgare och besökare. Tyska Bron är en av stadens vackraste platser med sol hela dagen och kvällen och med tanke på hur viktig Stora Hamnkanalen varit för stadens utveckling är det synd att platsen inte är används mer i göteborgarnas vardagsliv, säger Jonas Järvmarker, Avenyfamiljen.

Tyska bron har storslagna vyer mot Brunnsparken i öst och Göta älv i väst, och hela området är laddat med stadens historia. Men trots den enorma potentialen som destination för såväl göteborgarna som besökande turister lever platsen idag i en relativt undanskymd tillvaro, dessutom i en miljö som kvällstid uppfattas som otrygg.

– Det här blir den första riktiga restaurangen med vattenkontakt i Göteborg, det gör att stadens centrum blir mer attraktivt och kommer att skapa helt nya flöden av människor i området även kvällstid. Det är inte oviktigt, med tanke på att närområdet är öde på kvällarna och med rätta upplevs som otryggt, säger Jonas Järvmarker.

Namnet Tyska bron kommer av den närliggande Tyska kyrkan som ligger på Norra Hamngatan. Tyska bron i Göteborg byggdes ursprungligen på 1600-talet med vindbrygga, och på 1950-talet körde bilar på bron. Stora Hamnkanalen är stadens mest centrala historiska plats, och självklart har utformningen av restaurangbryggan därför underkastats stränga krav på att försiktigt smälta in i miljön, och samtidigt tillföra ett värde för besökare:
– Vi har designat en flytande restaurangbrygga som fångar göteborgarnas dröm om att få komma ner till vattnet igen. Stora Hamnkanalen är ett av Göteborgs självklara vardagsrum och vad man måste inse är att kanalen tidigare var full av liv med både människor och båtar, Rickard Stark på Okidoki som ligger bakom den föreslagna gestaltningen.

Innan bygget av restaurangbryggan kan sätta igång måste Göteborgs stad godkänna bygglovsansökan. Entrén ner till uteserveringen på vattnet sker mellan de två idag befintliga glaskuberna på bron, eftersom Norra Hamngatan bland annat trafikeras av en hel del busstrafik.

Restaurangen är tänkt att ha casual dining på menyn, och det kommer att serveras såväl frukost, lunch som middag på restaurangbryggan och bron.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige