Image

Gigantisk anläggning återupplivas

LOKALER Teknikrumsföretaget Enaco har fått i uppdrag att återuppliva Hållsta it-center utanför Eskilstuna, en anläggning på 30 000 kvadratmeter som legat i dvala sedan 2004.
Publicerad den 22 September 2008

Den gigantiska it-anläggningen håller fortfarande mycket hög klass vad gäller it-säkerhet och funktionalitet. Det som krävs för att väcka det jättelika datacentret till liv är att dra igång kylan samt säkerställa att övriga system är funktionsdugliga, vilket Enaco nu har fått i uppdrag att genomföra.

Hållsta it-center byggdes 1972 av Lantbruksdata och omfattar fem datorhallar, säkerhetsarkiv, kontor, konferenslokaler och lagerutrymmen. Anläggningen är dessutom utrustad med gymnastiksal och tennisbana för den personal som arbetar i anläggningen.

Den enorma anläggningen, som stått öde likt ett spökhus under flera år, är både fullt funktionell och håller en mycket hög säkerhetsnivå. IBM, som var hyresgäst under ett tiotal år, såg till att höja it-säkerheten i hela byggnaden inför millennieskiftet genom att installera bland annat dubbla försörjningssystem av el och kyla i datorhallarna. Detta innebar att driften säkrades genom nya redundanta back-upsystem, UPS:er, samt två dieselgeneratorer om 1,7 respektive 3 megawatt. Den värme som alstrades i datorhallarna återanvändes för att värma upp kontorsytorna i anläggningen.

Enaco har fått i uppdrag av de nya ägarna, Hållsta Fastighetsutveckling AB, att driftsätta och uppgradera anläggningen så att det kan komma till bruk igen. I arbetet ingår att dra igång samtliga försörjningssystem och testa elförsörjning, UPS och reservkraft. It-anläggningens kylsystem prövas genom simulering, det vill säga stora energikrävande fläktar genererar varm luft i anläggningen för att på så sätt säkerställa att kylsystemet fungerar vid hög belastning.

Till skillnad från de flesta datacenter, som ofta inryms i befintliga hus, är denna byggnad designad för sitt ändamål från början och är utförd i betong med pelarbjälklag och goda takhöjder. Byggnaden ligger dessutom långt från annan bebyggelse vilket förhöjer säkerheten avsevärt.

- Jag har byggt datorhallar sedan 1977, men jag aldrig sett en så imponerande it-anläggning. Det märks att tidigare ägare inte skytt några kostnader och i dagens läge tror jag ingen skulle ha råd att bygga en dylik anläggning. Det är svårt att uppskatta vad det skulle kosta i dag, men flera hundra miljoner utan tvekan, säger Sebastian Wrethagen som ansvarar för Enacos uppdrag.

Enaco räknar med att anläggningen kan ta emot de första hyresgästerna under oktober månad.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige