Image

Geelys köp på Lindholmen klart

Transaktioner I somras tecknade kinesiska Geely en avsiktsförklaring om att köpa en fastighet av Älvstranden Utveckling för att kunna uppföra ett innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. Efter långa förhandlingar är affären nu i hamn och Geely ett steg närmare att kunna uppföra jätteanläggningen.
Publicerad den 5 April 2018
Pumpgatan. Bild: Peter Svensson
Pumpgatan.

Älvstranden Utveckling säljer en fastighet på 26 500 kvadratmeter på Lindholmen till Geely. Den kinesiska fordonsutvecklaren ska etablera ett nytt europeiskt innovationscenter med plats för upp till 3 500 arbetsplatser.

– Det här är en viktig affär som vi kämpat länge med att få till, en viktig pusselbit när Lindholmen växer med nya företag, skolor och bostäder, säger Mattias Jonsson, styrelseordförande i Älvstranden Utveckling AB.

I juni 2017 tecknades en avsiktsförklaring mellan kommunala stadsutvecklingsbolaget Älvstranden Utveckling och fordonsutvecklaren Geely om försäljning av mark på Pumpgatan på Lindholmen. Under hösten har förhandlingar pågått och affären är nu klar och marken har bytt ägare. Köpeskillingen uppgår till 358 Mkr.

– Det visar vilken dragningskraft Göteborg och Lindholmen har. Nu fortsätter arbetet med att foga samman staden, i framtiden kommer centrum att ligga naturligt på bägge sidor av älven, säger Lena Andersson, vd på Älvstranden Utveckling.

Närmsta granne för innovationscentret blir SVT-huset och i området finns i dag bland annat Chalmers, Lindholmen Science Park och forskningsinstitutet RISE. I närheten ligger även AB Volvo med Campus Lundby. Innovationscentret byggs i etapper där den första delen påbörjas redan sommaren 2018. Samtidigt pågår ett större detaljplanearbete där stora delar av Geelys satsning ingår, men även en skola och ett nytt färjeläge.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige