Image

Galären bakom miljardsatsning i Luleå

Bygg/Arkitektur Nu startar detaljplanearbetet för en storsatsning i Luleå – Galären och landstinget planerar för cirka 16 000 kvadratmeter handel och kommersiell service, 8 000 kvadratmeter samhällsservice och kontor samt 250-300 bostäder.
Publicerad den 28 Juni 2013

På tomten där Boströms tidigare hade försäljning av Ford kommer Galären att uppföra ett storkvarter för handel, samhällsservice och bostäder. Samtidigt ser landstinget över möjligheten att i kvarteret utveckla en helt ny hälsocentral.

Det totala projektvärdet beräknas till drygt en miljard kronor när alla byggnationer genomförts.

Byggtiden är beräknad till cirka ett och ett halvt år efter det att detaljplanen vunnit laga kraft.

Ica Kvantum, som tecknat ett längre hyresavtal, blir den första hyresgästen

– Det här blir ett lyft eftersom vi kan utveckla vårt Kvantum-koncept i en modern och upplevelserik butiksmiljö som är ordentligt större än våra nuvarande lokaler, säger Daniel Andersson, vd för Norrbottens största dagligvarubutik med cirka 100 anställda.

– Vi är mycket tilltalade av det läge Galären erbjuder. Det ger oss möjlighet att planera för en ny modern hälsocentral med hög tillgänglighet i centrala Luleå, säger landstingsrådet Kent Ögren på Norrbottens läns landsting. Vi ska nu utreda vårt behov och sedan planera utformningen så att vi i den nya hälsocentralen kan betjäna centrala staden. Dessutom passar planeringen in i vår nya närsjukvårdsorganisation.

Karl Petersen, kommunstyrelsens ordförande, ser det här som ytterligare ett tecken på styrkan i Luleås expansion.

- Luleå behöver både bostäder och moderna lokaler för människor att bo och verka i. Det kommer de att få här när centrum växer norrut.

Galären har utvecklat idéerna med hjälp av Tirsén & Aili Arkitekter alltsedan Galären köpte Boströms Fordfastighet för flera år sedan. Trafiklösningarna har bearbetats av Tyréns i ett gemensamt uppdrag med kommunen.

– Vår ambition har hela tiden varit att på tomten bygga något riktigt spännande och hållbart för Luleå. På skiss-stadiet omfattar projektet 16 000 kvadratmeter handel och kommersiell service, 8 000 kvadratmeter samhällsservice och kontor samt 250-300 bostäder, säger Galärens vd Gunnar Tåhlin.

Fastigheten byggs för att klara miljöcertifiering enligt systemen Green Building och Miljöbyggnad.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige