Image
Ola Serneke.
Ola Serneke. Bild: Serneke

G-P: Nätkonto skrev inlägg om Serneke – kontot registrerat på Ola Serneke

Bolag Göteborgs-Posten skriver i dag att ett anonymt konto på Placera har skrivit hundratals inlägg om Serneke och att tidningen har uppgifter om att kontot är registrerat på Ola Serneke själv. Ola Serneke vill inte kommentera uppgifterna, enligt G-P.
Publicerad den 29 Januari 2021

Under tre år, från februari 2017 till oktober 2020 ska nätkontot ha skrivit på Placera. I princip alla inlägg handlade om Serneke och var initierade och väldigt positivt inställda till bolaget.

Först när andra användare på forumet menade att användaren måste vara Ola Serneke (vilket användaren tillbakavisade) slutade inläggen komma.

I en GP-intervju tillbakavisar Ola Serneke först att han står bakom kontot, för att sedan inte vilja svara på några frågor.
"Som sagt inga kommentarer om vare sig vems kontot är eller dess innehåll", skriver han i ett mejl till Göteborgs-Posten.

Aliaset har anmälts i ett tips till Finansinspektionen och myndigheten har i mejlkorrespondens från slutet av förra året, som Göteborgs-Posten har tagit del av, fått uppgifter från forumets utgivare om användarens identitet och aktivitet. Enligt källor till GP är det Ola Sernekes egna uppgifter. Handläggaren på myndigheten förnekar inte heller att kontot är kopplat till Ola Serneke, när GP ställer frågor om detta.

Finansinspektionen har inte gått vidare med tipset, enligt finansinspektören Jonas Nyberg. FI granskade endast ett mindre urval av inläggen.
– Det är mycket möjligt om vi skulle få in fler tips på det här, att vi skulle ta upp det och kolla på det igen. Jag kan ju inte garantera att det inte någonstans, i något inlägg, finns någonting som skulle ha varit felaktigt, säger Jonas Nyberg till Göteborgs-Posten.

Målet med Finansinspektionens tillsyn är bland annat att förhindra marknadsmanipulation. Brottet innebär att man sprider vilseledande uppgifter om ett bolag i syfte att påverka dess aktiekurs. Om det finns misstankar om tillräckligt allvarlig brottslighet ska en anmälan upprättas och skickas till Ekobrottsmyndigheten.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige