Image

Framtidens förskola på Telefonplan

ARKITEKTUR Nu tas det första spadtaget för Sveriges modernaste förskola, på Telefonplan i Stockholm. Förskolan ritas av arkitektbyrån Tham & Videgård Hansson på uppdrag av Vasakronan och Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning.
Publicerad den 3 Juni 2009

Pedagogiken och arkitekturen genomsyras helt av lekfull design, hållbarhet och miljö och öppnar för ett nytt sätt att bygga och tänka kring förskolor.

Tham & Videgård Hansson står bakom flera av de mest uppmärksammade offentliga byggprojekten i Sverige och belönades 2008 för utformningen av Kalmars konstmuseum. Att skapa något för barn har länge varit ett drömprojekt för dem.

– Publika byggnader är "allas byggnader" och därför en stor utmaning. En förskola är ju också en publik byggnad, om än i litet format, säger Martin Videgård Hansson och Bolle Tham som själva gick på dagis i 70-talets Sverige och som båda har egna barn som går eller har gått på förskola.

Förskolan blir granne med Konstfack på designcentrat Telefonplan i Stockholm. Förskolan ska erbjuda plats för drygt 100 barn och stå klar under våren 2010. Fasaden görs iögonfallande knallgul och byggnaden har formen av en gammaldags telefonlur.

Det här blir den första förskolan i landet som byggs helt utifrån barnens perspektiv och ska vara en plats som uppmuntrar till att tänka självständigt och göra egna val. Arkitekturen och verksamheten får en stark koppling till områdets designprägel och inspireras tydligt av den pedagogiska filosofin från Reggio Emilia i Italien.

Förskolor brukar vara indelade i fasta avdelningar men här får barnen dela på stora gemensamma ytor som kan delas in i stationer efter behov. Förskolan får rundade rum som lockar till rörelse såväl inomhus som utomhus. Fönstrens fria placering ger utblick även för de minsta och ökar kontakten med lekområdet på gården och skogen. Dessutom har innergården – där trängseln brukar bli stor kring lek, hämtning och lämning – fått extra stor plats för att vara en bra mötesplats för barn och vuxna.

Samtidigt har stor vikt lagts vid hållbarhet och miljö. Förskolan byggs i naturvänliga material och får en fasad som minskar den direkta solinstrålningen, vilket ger positiva effekter för energianvändningen.

– Telefonplan står för nyskapande och nytänkande och är ett område där vi aktivt väljer att genomföra annorlunda projekt, säger Johanna Lindberg, marknadsansvarig på Vasakronan. Förskolan samstämmer exakt med vår vision för området och bidrar till att visa vägen för framtidens design.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige