Image

Fortsatt stort intresse för fastigheter i Norden

Bolag Cushman & Wakefield Nordic Investor Confidence Index Q1 2018 innehåller svar från 170 investerare på den nordiska marknaden och indikerar fortsatt intresse för kommersiella fastigheter i Norden under de närmaste tre till sex månaderna.
Publicerad den 13 Mars 2018

Av investerarna säger sig 63 procent vara nettoköpare, 27 procent vill hålla kvar ungefär sin nuvarande exponering, medan endast nio procent säger sig vara nettosäljare. Det är något färre nettoköpare (49 procent) i Sverige, än i de övriga nordiska länderna. Generellt visar det här på ett fortsatt starkt köptryck. Det finns dock också en bred enighet om att yielden har bottnat ur. För handelsfastigheter finns till och med en växande minoritet med förväntningar på stigande yielder i Finland, Norge och Sverige.

Det är istället en ökad efterfrågan på lokaler från hyresgäster, speciellt på kontorssidan, som skall skapa värdetillväxt i framtiden. Efterfrågan på kontor förväntas stiga i Danmark, Norge och Finland, medan tre av fyra tror att kontorshyresmarknaden i Sverige förblir oförändrad. Det är inga av investerarna som tror på en fallande kontorshyresmarknad. 

Däremot är det en stor diskrepans i synen på handelslokaler i regionen. Både i Sverige och Norge finns en snabbt stigande andel; 52 procent respektive 18 procent, som förväntar sig en svagare efterfrågan på handelslokaler. I Danmark är det däremot nästan ingen som förväntar sig något fall, i efterfrågan på lokaler för handel.

Industri eller kanske framför allt logistik fortsätter att intressera. Av investerarna förväntar sig 60 procent att yielderna i Danmark och Finland fortsätter nedåt. Generellt i Norden tror 66 procent av investerarna i regionen på ett ökat intresse från hyresgäster inom detta segment.

I allmänhet kan man hos investerarna möjligtvis skönja en större optimism för det egna bestånden, vilket skulle kunna leda till ett gap i prisförväntningarna, som i så fall kan resultera i minskad likviditet på marknaden.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Cushman & Wakefield på Branschguiden

Cushman & Wakefield är ett ledande globalt fastighetsrådgivningsföretag som genom att omsätta idéer i handling, levererar betydande värde till fastighetsägare, investerare och hyresgäster. Cushman & Wakefield är bland de största fastighetstjänsteföretagen med 51 000 anställda på cirka 400 kontor i 70 länder. Under 2018 hade företaget en omsättning på 8,2 miljarder USD och ett tjänsteutbud som omfattar property-, facilities- och project management, uthyrning, capital markets, värdering och andra tjänster. För mer information, besök www.cushmanwakefield.om eller följ @Cus...

Läs mer om Cushman & Wakefield på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska Stena bli självförsörjande på el

Energi/miljö Stena Fastigheter genomför omfattande satsningar för att minska användningen av el och värme genom att satsa på solceller, energilager och AI-styrd värme. Under 2023 producerade fastighetsbolaget tre gånger mer solenergi än året innan. Fstighetssverige har pratat med Stena Fastigheterns vd, Cecilia Fasth, om de nya energisatsningarna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige