Image

Försvarets högkvarter kan flytta till Barkarby

Stockholm Försvarets öppnar för en flytt från Östermalm. Ny adress kan bli Barkabystaden.
Publicerad den 30 Augusti 2018
Den röda markeringen visar var Högkvarteret föreslås ligga. Bild: Järfälla Kommun.
Den röda markeringen visar var Högkvarteret föreslås ligga.

Järfälla kommun, Fortifikationsverket och Försvarsmakten tecknar intentionsavtal för att genomföra en förstudie för att utreda möjligheten att flytta Försvarsmaktens högkvarter från Lidingövägen till Barkarbystaden, något som bland annat skulle innebära många nya arbetsplatser i Järfälla.

– Det här kan bli den största etableringen i Järfälla i modern tid. En flytt av Försvarsmaktens högkvarter till Barkarbystaden skulle innebära ett stort antal arbetsplatser som blir ett fantastiskt underlag för service, restauranger och butiker samt dagbefolkning som bidrar till liv och rörelse i den framväxande staden, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den plats som ska utredas i förstudien är fastigheten Barkarby 4:1. Fastigheten ägs idag av Fortifikationsverket och ligger i direkt anslutning till den framtida tunnelbanestationen i Barkarbystaden. Förstudien startar under hösten 2018 och beräknas ta ett år. Resultatet av förstudien blir underlag för ett eventuellt beslut av flytt av Försvarsmaktens högkvarter, som på sikt är i behov av utökning och modernisering.

– Att Järfälla är Försvarsmaktens och Fortifikationsverkets förstahandsval för att genomföra en förstudie av en eventuell flytt visar på platsens attraktionskraft och att den tillväxtinriktade politik vi för ger resultat, säger Claes Thunblad.
Beslut om att teckna intentionsavtal med Fortifikationsverket och Försvarsmakten avseende utredning av förutsättningarna för etablering av Försvarsmaktens högkvarter på fastigheten Barkarby 4:1 i Barkarbystaden tas av kommunstyrelsen i Järfälla måndagen den 3 september.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige