Image

Första Bovieran invigd

BOSTÄDER I går invigdes den första Bovieran, i Partille utanför Göteborg. De boende i Bovieran har tillgång till en stor inglasad trädgård, där sommarvärme råder året om.
Publicerad den 10 Juni 2009

Bovieran är ett unikt boendekoncept, inspirerat av det sköna klimatet vid Rivieran men förflyttat till Sverige och anpassat för behaglig sommarvärme året runt. Till den 1 650 kvadratmeter stora vinterträdgården har inspiration och växtlighet hämtats från Japan, Sydfrankrike och tropikerna. Mitt ibland palmer, dammar, broar och en frodig växtlighet löper stenlagda gångstråk mellan de olika oaserna, som antingen kan användas för trivsamt umgänge och aktivitet, eller för stilla kontemplation i lugn miljö.

Just Bovieran i Partille väcker särskilt intresse, eftersom det markerar starten för en rad Bovieran-projekt i hela landet. Försäljning av bostadsrätter pågår till anläggningar i Örebro, Västerås, Växjö och Strömstad, som inom kort kommer att vara klara att tas i bruk. Ytterligare 15 anläggningar har kommit olika långt i den kommunala planeringen, och inledande diskussioner förs med ytterligare 16 kommuner.

Intresset är stort även försäljningsmässigt. Till Bovieran i Partille fanns cirka 1 700 intressenter till de 48 bostadsrätterna.

I Partille har Bovieran-trädgården tagit form under de senaste veckorna. Här växer nu bland annat ett par hundraåriga olivträd, trettioåriga vinstockar skjuter grenar upp i pergolor, strama prydnadsgräs och grönskande citronträd är på plats. I den tropiska delen vajar palmerna och den klarröda japanska bron med sin lilla näckrosdamm utgör ett färgstarkt tillskott i miljön. Förutom boule finns schackbord och exklusiva trädgårdsmöbler tillgängliga, där det är lätt att umgås.

Idag driver Göran Mellberg företaget Bovieran, som projekterar och bygger anläggningarna, tillsammans med Bengt-Göran Carlsson, expert på industriellt byggande, och sonen Fredrik Mellberg som tidigare varit projektledare på Peab.

När anläggningarna står klara tas de över av bostadsrättsföreningen och drivs vidare marknadsmässigt.

Förutom de 30-talet projekt som för närvarande planeras i Sverige, hägrar nu utlandet i del två av Bovieran-satsningen. Kommuner från de nordiska länderna har redan hört av sig med intresse.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige