Image

Företagskonkurserna minskade med åtta procent

Ekonomi/Finansiering Företagskonkurserna i Sverige minskade med åtta procent för helåret 2015. I december minskade de också jämfört med samma månad året före.
Publicerad den 7 Januari 2016
Victoria Preger, marknads- och kommunikationschef på UC. Bild: UC
Victoria Preger, marknads- och kommunikationschef på UC.

Antalet konkurser har minskat obrutet varje månad under hela året. Bäst utveckling har byggindustrin.

– Att företagskonkurserna nu har minskat månad för månad under hela 2015 är ett rekord i sig. Vi ser det som ett tecken på fortsatt stabilitet för det svenska företagandet, och med ett konjunkturläge som i vår analys ser relativt gott ut även framöver, säger Victoria Preger, marknads- och kommunikationschef på UC.

Under hela året gick 6 071 företag i konkurs, att jämföra med 2014 då 6 564 företag gick i konkurs. Antalet företagskonkurser i december 2015 var 563 att jämföra med december månad 2014 då 564 företag gick i konkurs. I Stockholms län minskade antalet konkurser 2015 med tolv procent och i Skåne län med fyra procent.

Under 2015 har minskningen av antalet konkurser varit mest påtaglig i sektorn ”byggindustri”, med minus 16 procent för helåret 2015. Enda bransch där konkurserna ökat något är ”Information och kommunikation”, med plus tre procent 2015.

Den positiva trenden med färre konkurser märks i de flesta län. Störst var minskningen i Dalarna, med minus 24 procent för helåret 2015. Västra Götalands län var neutralt, med 913 konkurser 2015 jämfört med 914 under 2014. I tre län ökade antalet konkurser; Gotland, Uppsala och Kalmar.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige