Image

Flytt till Wihlborgs fastighet olaglig?

JURIDIK Region Skåne kom i augusti överens med Wihlborgs om att hyra in sig i ett kontorshus som Wihlborgs ska bygga i Västra Hamnen. Nu visar det sig att flytten kan vara olaglig.
Publicerad den 23 September 2008

Flyttplanerna kan bryta mot lagen om offentlig upphandling, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Regionen planerar att hyra cirka 8 000 kvadratmeter vilket motsvarar två tredjedelar av fastigheten. Bygget ska stå klart 2010 och hyresavtalet löper på 20 år.

För detta behövs generellt ingen upphandling. Lagen om offentlig upphandling (LOU) ger undantag för hyresrätt. Men - den gör även undantag från undantaget.

- Hyresundantaget tar sikte på befintliga hus. Det gäller inte om hyresgästen beställer en byggnad efter sina önskemål. Då ses det som en entreprenad där hyran blir avbetalningar på kostnaden, säger Anders Svensson, jurist på Konkurrensverket, till Sydsvenskan.

Enligt Wihlborgs vd Anders Jarl tog Region Skåne kontakt i början av året för att höra om företaget hade stora lokaler att hyra. Svaret var nej. Det som fanns var för litet.

- Sedan tog vi kontakt med regionen i våras om våra planer på ett kontorshus i Dockan. Då fanns bara ritningar. Vi börjar inte bygga förrän vi vet att minst två tredjedelar av lokalerna är uthyrda. Detaljplanering i rum eller öppna landskap får regionen själv bestämma om, säger Anders Jarl till Sydsvenskan.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Gattberg och Schmidts nya satsning tar form – värvar två

Bolag Som Fastighetssverige tidigare avslöjat är den tidigare Pareto-duon Stefan Gattberg och Henrik Schmidt i full gång med att lansera ett nytt Stockholmsbaserat investment management-bolag. Nu är fler namnkunniga personer klara för satsningen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY