Image

Flytt till Wihlborgs fastighet olaglig?

JURIDIK Region Skåne kom i augusti överens med Wihlborgs om att hyra in sig i ett kontorshus som Wihlborgs ska bygga i Västra Hamnen. Nu visar det sig att flytten kan vara olaglig.
Publicerad den 23 September 2008

Flyttplanerna kan bryta mot lagen om offentlig upphandling, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Regionen planerar att hyra cirka 8 000 kvadratmeter vilket motsvarar två tredjedelar av fastigheten. Bygget ska stå klart 2010 och hyresavtalet löper på 20 år.

För detta behövs generellt ingen upphandling. Lagen om offentlig upphandling (LOU) ger undantag för hyresrätt. Men - den gör även undantag från undantaget.

- Hyresundantaget tar sikte på befintliga hus. Det gäller inte om hyresgästen beställer en byggnad efter sina önskemål. Då ses det som en entreprenad där hyran blir avbetalningar på kostnaden, säger Anders Svensson, jurist på Konkurrensverket, till Sydsvenskan.

Enligt Wihlborgs vd Anders Jarl tog Region Skåne kontakt i början av året för att höra om företaget hade stora lokaler att hyra. Svaret var nej. Det som fanns var för litet.

- Sedan tog vi kontakt med regionen i våras om våra planer på ett kontorshus i Dockan. Då fanns bara ritningar. Vi börjar inte bygga förrän vi vet att minst två tredjedelar av lokalerna är uthyrda. Detaljplanering i rum eller öppna landskap får regionen själv bestämma om, säger Anders Jarl till Sydsvenskan.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: Största försäljningarna i offentlig sektor

Lista Under nuvarande mandatperiod har offentlig sektor sålt fastigheter för cirka 48 miljarder kronor, vilket motsvarar drygt fem procent av den totala transaktionsvolymen. Här presenterar Fastighetssverige en lista på de 15 största affärerna som gjorts under 2021 och hittills under 2022.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige