Image

Fler mäklare tror på prisuppgång

Ekonomi/Finansiering Antalet mäklare som spår prisuppgång de kommande tre månaderna ökar. Trots fallande priser på bred front. Det visar den Mäklarpanel som genomförs av Valueguard i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet (FMF). Trendbrottet kan bero på att mäklarna spår att fler bostadssäljare och köpare försöker hinna göra affär innan det nya amorteringskravet träder i kraft 1 mars. – Det skapar ett tidsfönster på drygt två månader att utnyttja för de som ska köpa bostad, konstaterar Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet. 
Publicerad den 11 Januari 2018
Marknadsindikator från Mäklarpanelen. Bild: Valueguard/Fastighetsmäklarförbundet
Marknadsindikator från Mäklarpanelen.

Resultatet från Mäklarpanelen visar att de senaste två veckorna tror 2 av 5 (40 procent) tror priserna kommer att gå ned den kommande tremånadersperioden. Ungefär 1 av 5 (19 procent) tror på prisuppgång och 2 av 5 (41 procent) tror på stillastående priser. Vi har därmed ett trendbrott med färre mäklare som tror på sjunkande priser.

– Att trenden har vänt beror sannolikt på att mäklarna har koll på vad tidsfönstret fram till 1 mars innebär. Aktiviteten på bostadsmarknaden kommer troligen att öka innan det skärpta amorteringskravet träder i kraft och fönstret stängs, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

– Vad köparna måste komma ihåg är att de behöver skriva kontrakt på den nya bostaden före 1 mars, annars faller de under det skärpta amorteringskravet. De köpare som vill slippa det skärpa amorteringskravet får nu bråttom med sina bostadsaffärer, vilket gör säljarna till vinnare på bostadsmarknaden. Det är hög tid att hitta rätt mäklare och inleda försäljningsprocessen, menar Carolina Stegman.

Om Valueguards Mäklarpanel
Mäklarpanelen sammanställs av Valueguard sedan januari 2016. Den bygger på en webbaserad enkät riktad till registrerade fastighetsmäklare och sammanställs veckovis. Frågan som ställs lyder: Om du tänker på den typ av bostäder som just du brukar förmedla - hur tror du att priserna kommer att utvecklas de kommande tre månaderna jämfört med idag? Antalet svar varje vecka uppgår till knappt 200 stycken.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige