Image
Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen.
Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen. Bild: Finansinspektionen

FI: Bankernas utlåning till fastighetsföretag kräver mer kapital

Ekonomi/Finansiering Finansinspektionen bedömer att företagen i det svenska finansiella systemet överlag har tillräcklig motståndskraft för att klara ett sämre läge. Men de kommersiella fastighetsföretagen är sårbara för störningar. Därför bedömer Finansinspektionen att bankerna behöver mer kapital för dessa exponeringar. Det skriver FI i årets första stabilitetsrapport som presenteras i dag.
Publicerad den 28 Maj 2019

FI konstaterar att ekonomin i Sverige och globalt börjar gå in i en mer dämpad fas, och att de låga räntorna förväntas förbli låga under en längre tid framöver. Riskerna förknippade med en ränteuppgång har därför fallit tillbaka. Samtidigt kan fortsatt låga räntor leda till ökat risktagande bland investerare.

– Motståndskraften i den svenska finansiella sektorn är tillfredsställande, men vi ser ett behov av ökat kapital när det gäller bankernas exponering mot kommersiella fastighetsföretag, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Bankernas kapital för att täcka riskerna i utlåningen till kommersiella fastighetsföretag understiger de förluster som FI bedömer kan uppstå vid stress. Även om bankernas samlade kapital är tillräckligt, anser FI därför att det behövs mer kapital för bankernas utlåning till kommersiella fastighetsföretag.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige