Image

Fastighetsbyrån: ”Prisnedgången kan redan vara avbruten”

Bostäder I spåren av Mäklarstatistiks negativa siffror ser Fastighetsbyråns vd Johan Engström positiva signaler. - Redan nu i januari ser vi tendenser till ökad efterfrågan igen, säger Engström.
Publicerad den 15 Januari 2018

- Nedgången under sista kvartalet 2017 är påtaglig och stämmer överens med den känsla våra mäklare haft under stora delar av hösten, framförallt i större städer. Mycket av nedgången beror på en oro hos bostadskonsumenterna kring vart marknaden är på väg, säger Johan Engström.

- Redan nu efter de första visningshelgerna i januari så ser vi tendenser till en förändring på marknaden. Många mäklare rapporterar om fler folk på visningarna och att säljare och köpare kan mötas på ett annat sätt än innan jul. Det är dock tidigt att dra slutsatser och vi får se om förändringen kommer hålla i sig under kommande veckor och våren.

Pia-Lotta Svensson, bostadsrättsmäklare på Fastighetsbyrån Södermalm, säger:
- Eftersom statistik släpar i tiden är det nu skönt att den visar det som vi mäklare, köpare och säljare har upplevt under hösten. Jag tycker siffrorna stämmer bra överens med det såg ut i slutet av året, det vill säga ett ovanligt stort utbud, försäljningar som tog längre tid och avvaktande köpare som inte riktigt visste vart marknaden var på väg. Min känsla är att marknaden nu har stabiliserats på en nivå som accepteras av både köpare och säljare. Nu i början på året har vi haft gott om besökare på våra visningar och det finns en stor vilja att köpa och sälja.

Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån i Örgryte, Göteborg:
- I Göteborgsområdet stämmer statistiken med att priserna sjönk under sista kvartalet 2017. Troligtvis är verkligenhet ytterligare ner en till två procent vilket skulle visat sig om alla säljare valt att göra affär på de bud de fick. Antalet visningsbesökare är fler nu i januari än vad det var under november och december. Budgivningar på flertalet bostäder är redan igång så marknaden har vaknat tidigt i år. Om det beror på kommande extra amorteringskrav eller att det är ett uppdämt behov från slutet av förra året får vi se längre fram.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Så här är marknadsläget för bostadsbyggande

Bolag Peab har fått uppdraget att bygga 288 hyreslägenheter i projektet Hökälla Säteri i Lillhagen på Hisingen i Göteborg. Beställare är Tornet Bostadsproduktion och kontraktssumman uppgår till 402 miljoner kronor. Liselott Bergkvist, regionchef på Peab i Göteborg, beskriver de stora skillnader som nu finns mellan olika delar av marknaden, vilka delar som går bra och vilka som går sämre.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY