Image

Fastighetsbolag i miljardkonkurs

JURIDIK Fastighetsbolaget Freeharbour P.M.S assets försattes i går i konkurs i Stockholms tingsrätt. Bolaget har skulder på minst 1,3 miljarder kronor. Långivaren Kaupthing Bank får skarp kritik.
Publicerad den 15 April 2009

Ombyggnationen i Frihamnen i Stockholm där det bland annat skulle bli ett hotell ligger nere och fastigheten står och förfaller.

Nu framkommer det att Freeharbour har skulder på minst 1,3 miljarder kronor till Kaupthing bank.

- En viktig fråga för mina klienter är att få en utredning om eventuell brottslighet och vart pengarna finns och har gått, säger advokaten Raoul Smitt, som företräder flera av de drabbade företagen till SVT.

I går när bolaget sattes i konkurs fanns ingen från bolaget där, hela styrelsen har avgått. När Fastighetssverige söker efter bolaget på internet visar det sig att hemsidan är stängd.

Freeharbour är inte ensamt om att ha ekonomiska problem, mycket talar för att man drar med sig ett antal underleverantörer i fallet.

- Sannolikt går jag i konkurs. Vad kan jag säga, det känns inte bra, säger György Homonnai, vd för elinstallationsföretaget Pama till SVT.

Kaupthing bank får också en hel del kritik för sitt agerande, som man till och med anser är tvivelaktigt.

- Motiven måste ifrågasättas varför banken har lånat 1 300 miljoner kronor till det här bolaget med de här personerna i ägarkretsen dessutom, säger advokat Raoul Smitt till SVT.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Johan Skoglund: "Bankerna är lite mer njugga nu"

Bolag JM har lämnat in sin delårsrapport för första kvartalet 2024 och det är en ganska belåten Johan Skoglund som möter pressen i sin allra sista presentation som vd och koncernchef för bolaget. För även om finansieringsbyxorna har krympt lite de senaste åren och intäkterna på riksnivå har minskat så går bolagets försäljning upp med 60 procent mot föregående års rapport. – Vi planerar att starta fler bostäder i år än vi gjorde 2023, säger den avgående vd:n och koncernchefen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige