Image

Fastighetsbolag hänvisar till EU-princip

Juridik Fastighetsbolagen som riskerar miljardskattesmällar till följd av Cyperndomen hänvisar nu till rättsutlåtanden som innebär att beslutet att tillämpa skatteflyktslagen strider mot EU:s princip om fri rörlighet av varor och tjänster och mot etableringsfriheten.
Publicerad den 24 September 2012

Förutom Fabege och Kungsleden riskerar bland andra Atrium Ljungberg, Nordea och Home Properties skattesmällar till följd av Cyperndomen, enligt Dagens Industri.

Rättsutlåtandena är skrivna av skatterättsexperterna Bertil Wiman, Daniel Stattin (professorer), adjungerande professorn Anders Hultqvist samt tidigare EU-domstolsdomaren Stig von Bahr, skriver DI.

Hultqvist och von Bahr vill att Kammarrätten ska begära att EU-domstolen svarar på följande fråga:

”Är det förenligt med unionsrättens regler om etableringsfrihet och fri rörlighet av kapital att öka skatteuttaget för ett svenskt aktiebolag som överlåter en fastighet till ett svenskt handelsbolag bara därför att handelsbolaget huvudsakligen ägs av utländska bolag som inte beskattas för eventuell vinst vid försäljning av sin andel i bolaget?”

140 mål har återupptagits i Kammarrätten sedan Cyperndomen kom i maj. Kammarrätten har ingen skyldighet att vända sig till EU-domstolen, utan det är upp till de domare som handhar ärendena att avgöra om så ska ske.

FAKTA/Så mycket riskerar bolagen att få betala till följd av Cyperndomen
Fabege – 2 700 miljoner kronor
Kungsleden – 340 miljoner kronor
Nordea – 987 miljoner kronor
Atrium Ljungberg – 105 miljoner kronor
Källa: Dagens Industri

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige