Image

Fastighetsägarna: ”Välkomnar hyresnämndens beslut"

Bolag Hyresnämnden gick helt på Fastighetsägarnas linje i rättsprocessen för 43 600 privata hyreslägenheter i Göteborg. Det innebär att arbetet med att pröva lägenheterna i hyresnämnden fortsätter som tidigare.
Publicerad den 21 November 2016

– Vi välkomnar hyresnämndens beslut. Det är glädjande att hyresnämnden slagit fast att vi kan ha förlikningssamtal med motparten under tiden som den juridiska processen pågår. Vårt arbete fortsätter, säger Pia Grönquist, chefsjurist på Fastighetsägarna GFR.

De samtal som förts mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen var av informell karaktär. Därmed fortsätter det påbörjade arbetet med att pröva hyran för 43 600 lägenheter i Göteborg. Det stod klart när hyresnämnden meddelade sitt beslut som var helt i linje med vad Fastighetsägarna pläderade under sammanträdet inför beslutet. Hyresgästföreningen åberopade att de två protokollförda förlikningssamtalen skulle vara skäl för att formella förhandlingar enligt hyresförhandlingslagen har återupptagits. Så är alltså inte fallet. Inte heller kommer det faktum att Fastighetsägarna påkallat hyresförhandlingar för 2017 att påverka strandningen av 2016 års hyror.

– Det är glädjande att hyresnämnden gick på vår linje. Det är inte acceptabelt att Hyresgästföreningen försöker förhala processen.

Det var i januari i år som Fastighetsägarna valde att låta hyresnämnden pröva hyran för 43 600 lägenheter i Göteborg. Hittills har endast ett fåtal lägenheter prövats i hyresnämnden.

– Det här tar redan lång tid. Vi har vid tre tillfällen föreslagit att hyresnämnden ska medla mellan parterna. Samtliga tillfällen har avvisats av Hyresgästföreningen. Det är beklagligt att Hyresgästföreningen inte vill ta sitt ansvar och medverka till en lösning. Under tiden som den här processen pågår byggs en hyresskuld upp hos hyresgästerna, säger Pia Grönquist.

Nästa prövning i hyresnämnden äger rum onsdagen den 23 november.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Magnus Andersson nöjd med nya Besqabs byggrättsportfölj

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige