Image

Fastighetsägarna tar fram mall för gröna hyresavtal

Energi/miljö Fastighetsägarna arbetar med att utveckla en standardmall för gröna hyresavtal för kontorslokaler. Avtalet kommer, tillsammans med Fastighetsägarnas övriga hyresavtal och kontrakt, att ingå i formulärsamlingen Fastighetsägarna Dokument, och beräknas vara klart under våren 2012.
Publicerad den 22 September 2011

Det gröna hyresavtalet är tänkt att stimulera hyresgästen, såväl som fastighetsägaren, att vidta miljöåtgärder kopplade till lokalanvändningen. Bland de områden som kan komma att omfattas av gröna hyresavtal är energieffektivisering, inomhusmiljö, materialval, avfallshantering, transporter och utbildning.

Hur avtalet kommer att vara utformat är ännu inte fastställt, men ett förslag väntas gå ut på en öppen remiss under senhösten 2011 och målsättningen är att det färdiga avtalet ska finnas på plats i Fastighetsägarnas formulärsamling under 2012.

Arbetet med att ta fram det gröna hyresavtalet drivs av en arbetsgrupp som består av såväl fastighetsägare som hyresgästrepresentanter. Representanter för fastighetsägare i arbetsgruppen är Diligentia, GE Capital, Newsec Asset Management, NCC och Vasakronan. Hyresgästrepresentanter är ABB, Ericsson, Ernst & Young, Nordea, samt Energimyndighetens myndighetsnätverk HYLOK. Umeå kommun representerar det kommunala perspektivet, både som hyresgäst och intern hyresvärd.

Projektet har också en referensgrupp där Akademiska Hus, Castellum, Fabege, Malmö stad, Stena Fastigheter, Stockholms stad, Svensk Handel, och Sveriges Kommuner och Landsting ingår.

Projektledare är Niras kvalitets- och miljöchef Veronica Koutny Sochman och ansvarig för projektet är Fastighetsägarnas miljöchef Yogesh Kumar.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige