Image

Fastighetsägarna: Räntan höjs först år 2011

RAPPORTER Arbetslösheten i Sverige kommer att fortsätta stiga under 2009 och 2010. Därför höjer Riksbanken räntan först i början av 2011. Det är goda nyheter för Stockholms högt belånade hushåll och bidrar till att hålla uppe konsumtionen i huvudstaden. Låga räntor håller också uppe lönsamheten i fastighetssektorn när hyrorna faller. Risken för en omfattande fastighetskris är därför liten. Det framgår av Fastighetsägarna Stockholms konjunkturrapport, Konjunkturfokus.
Publicerad den 31 Juli 2009

Den snabba vändningen i världsekonomin under hösten, tog de flesta företagen på sängen. Kapacitetsutnyttjandet föll dramatiskt när efterfrågan på deras produkter försvann. Även om det kommit signaler som tyder på att det värsta produktionsbortfallet är över, kommer anpassningen till den nya lägre efterfrågan att ta lång tid. När sysselsättningen fortsätter att falla, kommer arbetslösheten i många länder, däribland Sverige, att stiga till tvåsiffriga tal.

- Vi räknar med att Riksbanken kommer att vilja se tydliga tecken på att situationen på arbetsmarknaden förbättrats innan penningpolitiken stramas åt. Därför bedömer vi att den första räntehöjningen kommer först en bit in på 2011, vilket är senare än vad såväl Riksbanken som de flesta marknadsbedömare räknar med idag, säger chefekonom Tomas Ernhagen på Fastighetsägarna Stockholm.

Fortsatt låga räntor är positivt för högt belånade hushåll och företag och bör på sikt ge ett bra stöd åt såväl konsumtionen som företagens investeringar. Detta gäller särskilt i storstadsregionerna, med Stockholm i spetsen, där många av de högt belånade hushållen befinner sig. Eftersom en mycket stor andel av nyupplåningen till bostäder löper med mycket kort bindningstid, har många låntagare fått en rejäl köpkraftsinjektion av Riksbankens räntesänkningar. För fastighetssektorn innebär låga räntor att lönsamheten kan hållas uppe, trots stigande vakanser och fallande hyror. Risken för en mer omfattande fastighetskris är därför liten.

Konjunkturfokus är en konjunkturrapport från Fastighetsägarna Stockholm med fokus på den kommersiella fastighetsmarknaden i Stockholm.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige